eur:
394
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Visszatérőben a Dunakanyar régi fénye

Új összevont közlekedési napijegyet vezettek be a Dunakanyarban, amellyel a MÁV, a Volánbusz, a HÉV és a Mahart helyi járatai is igénybe vehetők. Az új napijegy szerdától érvényes.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvíő közölte, hogy a 24 órás jeggyel a Pilis, a Duna és a Börzsöny bármelyik népszerű kirándulóhelye felkereshető szeptember végéig.

Völner Pál, az igazságügyi minisztérium parlamenti államtitkára, a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke, helyi fideszes országgyűlési képviselő szerint a jegy bevezetése szervezesen illeszkedik ahhoz, hogy

a Dunakanyar kiemelt turisztikai térség lett.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkár, KDNP-s országgyűlési képviselő megjegyezte, ez a nyár a hajózásról szól a Dunakanyarban. Emlékeztetett arra, hogy egy hegyomlás miatt a dömösi átkelőnél megszűnt a vasúti és közúti közlekedés, emiatt hajójárat indult Zebegény és Nagymaros között, amelyet népszerűsége miatt bővítettek.

Volt olyan nap, amikor 3800-an utaztak ezeken a hajókon.

Idén nyáron már több mint 50 ezren választották ezt a lehetőséget, ami jól mutatja, hogy sikerült eltalálni az emberek igényeit

– jegyezte meg.

Kerékgyártó József, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója elmondta: a napijegy szerdától kétféle változatban lesz elérhető.

A felnőtt napijegy ára 1999 forint, a 26 éven aluliaké 1499 forint lesz.

A napijegyeket a bevezetéskor a MÁV-Start Zrt. állomási és partneri pénztáraiban lehet megváltani; várhatóan augusztus 15-étől a MÁV mobiltelefontos alkalmazásból is megvásárolható lesz.

Közölte továbbá, hogy a jegyek vasúton a MÁV-Start 2-es (Budapest–Esztergom), 70-es (Budapest–Vác–Szob) és 75-ös (Vác–Diósjenő–Balassagyarmat) vonalain érvényesek, közúton a Volánbusz 300-399 és 800-898 számcsoportba eső viszonylatain, amelyek olyan turisztikailag fontos településeket érintenek, mint Esztergom, Szentendre és Vác. A HÉV-en a H5-ös vonalon Békásmegyer és Szentendre közötti szakaszon lesz érvényes a napijegy.

Spányik Gábor, a Mahart PassNave Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy

társaság menetrend szerinti dunakanyari körjáratain használható a jegy egy napon át.

Az utasok a Vác–Visegrád, az Esztergom–Zebegény, a Szentendre–Visegrád vagy a Visegrád–Nagymaros–Zebegény–Dömös viszonylat közül választhatják ki, hogy melyik vonalon használják fel a jegyet.

Spányik Gábor az InfoRáidónak arra is kiétrt, hogy a kezdeményezés – egyebek mellett – azt is szolgálja, hogy a turisták ne autóval érkezzenek, mert kezd telítődni a Dunakanyar.

Arra is felhívta a figyelmet, a fent említett jegyárakon túl, aki kutyával, vagy kerékpárral szeretné igénybevenni a szolgáltatást, annak ez a Mahart járatin 200 forint plusz költségébe kerül. Emlékeztetett továbbá, hogy a gyerekek két éves korától kell jegyet váltani, és egyéb díjkedvezmény esetükben nem vezető igyénybe.

A Mahart PassNave Kft. ügyvezető igazgatója egyetértett, egyértelműen érezhető a Magyar Turisztikai Ügynökségnek a hathatós munkáját azzal kapcsolatban, hogy

a Dunakanyar, mint turisztikai régió „fölhozásra” kerüljön,

és ne csak a Balatont, vagy a Tiszta-tót ismerjék az emberek. Hiszen a Dunakanyar is nagyon komoly látványosságokat tartogat, és különféle kirándulásokra, hegyi túrákra nyújt lehetőséget. Ugyanakkor történelmi jelentőséggel is bír, lásd visegrádi fellegvár, vagy az esztergomi bazilika, amiket fontos lehet meglátogatni. És nem utolsó sorban – tette végül hozzá a szakember –, a környék települései sokat költöttek arra, hogy a dunai szabadstrandokat megújítsák.

Mint fogalmazott, évtizedekkel ezelőtt a Dunakanyar füdőhelyként volt ismert, azon túl, hogy a túrázóknak is egy célpontja volt, a közeljövőben pedig ugyan ezt „vissza lehet hozni”, mindenki számára elérhető szórakozást és pihenést nyújtva, aminek most a közlekedését oldották meg a fent említett jegyrendszerrel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×