eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A kormany.hu által 2020. május 1-jén közreadott fotó a budapesti Szent János Kórház COVID osztályán készül és az ott végzett gyógyító munkát mutatja be.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Nagyot fordult a világ a magyar egészségügyben a járvány idején

Június végére az egészségügyi intézmények kezdenek visszatérni a régi kerékvágásba, az összes ellátási esetszám elérte a tavalyi 80 százalékát. A Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK) adatai szerint a leállás két és fél hónapja alatt nem sok akut eset maradhatott el.

A két és fél hónapos leállás alatti visszaesés, majd az újraindulás eltérően érintette az egyes szakmákat, derült ki a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK) főigatgatójának hétfői előadásából, amelyet a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság online konferenciáján tartott – számolt be a Napi.hu.

A háziorvosi orvos–beteg találkozók száma márciusban fokozatosan 25, 30, majd 40 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, június végére viszont már szinte minden a régi kerékvágásban zaljott. Mindeközben a fogáaszati ellátás esetszáma a járvány kezdetén tizedére zuhant, és május végére is alig haladta meg az elmúlt év azonos időszak harmadát.

A főigazgató elmondása szerint az otthoni szakápolás vizitszámai 20-30 százalékos visszaesést produkáltak, míg az otthoni hospice ellátási napok száma szinte alig mérséklődött, ahogyan a begszállításban sem mutatkoztak markáns változások.

Felére zuhant a fekvőbeteg ellátás

A szakellátásban a márciusi első intézkedési csomag 50 százalékos zuhanást eredményezett mind az ellátott betegek számában, mind az esetszámban, a kúra nélküli aktív fekvőbeteg ellátás felére csökkent. Mikorra az intézkedések megszülettek, leestek azt ágyfoglaltsági számok is – fogalmazott Kiss Zsolt, azaz az átlagos 65-70 százalékos kihasználtság 40 százalék körülire apadt.

Több lépcsőben esett a krónikus ellátásban az esetszám és az ágyak foglaltsága, a legmarkánsabb csökkenést a rehabilitációs ellátásokban mérték.

Az onkológia területén nem volt elmozdulás

Nagyon kis mértékű volt az onkológiai esetszámok mérséklődése, a rendszer ebből a szempontból jól vizsgázott – vélekedett a főigazgató. A kúrákban viszont szinte semmilyen csökkenés nem volt kimutatható.

Kiss Zsolt szerint az általános leállásban jelnetős szerepet játszott a szívinfarkus-ellátások csökkenő száma, aki szerint, ha a betegek oldaláról nagyobb lett volna az igény, az ellátás igazodott volna az igényekhez.

Nullára csökkent az elkerülhető események száma

Az is kiderült, hogy az elmúlt két és fél hónap alatt az elkerülhető kórházi események száma szinte nullára, az elkerülhető kúraszerű ellátási események száma harmadára, negyedére esett vissza. Mára azonban a járó- és fekvőbeteg-ellátó intézménye összes ellátási esetszáma elérte a tavalyi forgalom 80 százalékát – ismertette.

A jövőre nézve iránymutató a várólisták alakulása, tette hozzá, ezek a helyzetre reagálva meredeken csökkentek.

Finanszírozói szemmel úgy vélte, jól vizsgázott az átlagfinanszírozás, az ellátórendszer nagy összeomlás nélkül vészelte át a koronavírus-járvány első hullámát, s az esetszámok alapján úgy tűnik, akut ellátás nem maradt el nagy arányban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×