eur:
395.24
usd:
366.16
bux:
65310.93
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Szeviép-ügy - Visszavonták a Szegedi Törvényszék elnökének megbízatását

Az ügyészség vizsgálata szerint a Szeviép-ügyben a Szegedi Törvényszék bíráinál – a fegyelmi felelősségen túlmenően – nem merült fel bűncselekmény gyanúját keltő körülmény, illetőleg a közérdekvédelmi ügyészi fellépésnek nincs törvényes alapja.

Az Országos Bírósági Hivatal Elnöke idén januárban belső vizsgálatot rendelt el a Szeviép-ügyben. A vizsgálat több adminisztratív, igazgatási szabálytalanságot tárt fel. Az OBH elnöke a vizsgálat anyagát annak lezárása után – feljelentés megtétele nélkül, tájékoztatásul – megküldte az ügyészségnek.

Az ügyészség megvizsgálta a jelentést, és – egyetértve az OBH belső vizsgálatának következtetéseivel – megállapította, hogy a tanácsban részt vett bírák vonatkozásában, illetve az ügyelosztás kapcsán – a fegyelmi felelősségen túlmenően – nem merült fel olyan körülmény, amely bűncselekmény gyanúját keltette volna fel, továbbá a közérdekvédelmi ügyészi fellépés sem indokolt.

Három eljárás

Az Országos Bírósági Hivatal sajtóközleményt adott ki az ügyben. Ebben azt írják, a vizsgálati jelentés elkészült, melynek eredményeként további egy érintettel szemben fegyelmi eljárás kezdeményezésére került sor, így már három érintett ellen folyik fegyelmi eljárás.

Az egyik érintettel szemben a fegyelmi eljárást felfüggesztették a Szeviép-ügyben folyamatban lévő harmadfokú büntetőeljárás jogerős befejezéséig. A harmadfokú eljárás a Pécsi Ítélőtáblán jelenleg is folyamatban van. Az érintettek fegyelmi felelősségéről a szolgálati bíróság jogosult dönteni.

Az OBH elnöke dr. Tárkány-Szűcs Babett – a Szegedi Törvényszék elnöki feladatainak ellátására szóló – megbízását június 17-tel visszavonta.

A vizsgálati jelentést az OBH elnöke tájékoztatás és értékelés céljából megküldte a Legfőbb Ügyészségnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×