eur:
395.07
usd:
365.68
bux:
65441.16
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Autósok várakoznak magyarországi  belépésre az osztrák-magyar határon Nickelsdorfban 2020. március 17-én. A magyar hatóságok az éjszaka folyamán egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak egy kijelölt tranzitútvonalon. Magyarország március 16-án éjféltől zárta le határait a külföldről érkező nem magyar állampolgárok előtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Felpörgött az élet a magyar határokon

Megszűnt az ellenőrzés a magyar-osztrák és a magyar-szlovák határátkelőhelyeken és határátlépési pontokon - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa online sajtótájékoztatón hétfőn.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, a péntektől hatályos intézkedés értelmében az utazókat csak Magyarország területén belül, "mélységben" ellenőrzi a rendőrség.

A magyar-szlovén határátkelőhelyek közül Rédicsnél a nemzetközi tranzit- és személyforgalomban, a Tornyiszenmiklós-M70-es autópálya-átkelőnél tranzit- és személyforgalomban, illetve a tornyiszentmiklósi közúti határállomáson a személyforgalomban továbbra is marad a határellenőrzés.

Az alezredes hozzátette, hogy

  • március 17. óta a magyar-szlovák határon több mint 590 ezer embert és 155 ezer tehergépkocsit léptettek át a nemzetközi tranzitforgalomban.
  • A magyar-osztrák viszonylatban a megnyitott határátkelőhelyeken március 12. óta 1 millió 40 ezer átléptetés történt.
  • Hatvanhétezer tehergépkocsi beléptetését biztosították nemzetközi tranzitcéllal.

Kiss Róbert az operatív törzs nevében megköszönte a rendőrség, valamint a határőrizetben szerepet vállaló honvédség precíz szolgálatellátását.

Az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta azt is, hogy vasárnap reggel óta hatályos az a kormányrendelet, amely szerint

hatósági házi karantén elrendelése nélkül léphetnek be Magyarországra a német, osztrák, cseh és szlovák állampolgárok, valamint az ezekből az országokból érkező magyarok.

A magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik az Európai Gazdasági Térség minden olyan állampolgára, aki állandó magyarországi tartózkodásra jogosult, és ezt állandó tartózkodási kártyával igazolja.

2309-re nőtt a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonos alkalmazásra regisztrálók száma, így most 798 aktív felhasználója van az alkalmazásnak. Vasárnap 555 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 9665 van érvényben.

Szólt arról is, hogy 426-ra emelkedett a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma: 124-et rémhírterjesztés, 29-et közveszéllyel fenyegetés, 129-et csalás és 22-t járványügyi szabályszegés miatt indítottak, és összesen 80 gyanúsítottat hallgattak ki.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×