eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján Budapesten, a Kálvin téri református templomban 2020. január 19-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Erdő Péter: jövő szeptemberben tartják meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust

Az esemény pontos időpontjáról néhány nap múlva döntenek - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

A bíboros azután nyilatkozott az InfoRádióban, hogy Matteo Bruni szentszéki szóvivő bejelentette, a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztják az eredetileg 2020 szeptemberére tervezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK).

Erdő Péter hangsúlyozta:

bár a végső döntést a Szentatya hozta, hetek óta konzultációk zajlottak, ő maga is kérdéssel fordult az illetékes vatikáni hatóságokoz,

főleg abban a tekintetben, hogy ők hogyan látják az egészségügyi világhelyzetet és mik a reális prognózisok. Mindezek és a magyar helyzet mérlegelése alapján halasztották el a kongresszust.

Ez azonban nem egy független és önálló dolog, ugyanis majdnem minden évben van nagy nemzetközi program, és hogy ezek ne essenek egybe, a következő két-három év nemzetközi eseményeit mind elhalasztották, ügyelve arra, hogy ne kerüljenek emiatt átfedésbe egymással.

Így alakult ki az, hogy az idei budapesti NEK-et 2021-re, a 2021-re tervezett Családok Világtalálkozóját 2022-re, a 2022-re tervezett Ifjúsági Világtalálkozót pedig 2023-ra helyezték át.

A bíboros közölte: néhány nap múlva rögzítik a pontos dátumot, ami minden bizonyal szeptember első felében lesz.

A felkészülésről azt mondta, március elejéig a lelkipásztori és szervezői előkészítés egyaránt jól haladt, csakúgy, mint a kulturális rendezvények megszervezése, ám akkor a járvány miatt ezek mind leálltak, már az előkészítés is akadályokba ütközött.

A jövő évi rendezvény kapcsán pedig elmondta:

jövőre valódi összejövetelt szeretnének tartani, nem "videokongresszust" terveznek,

ám valamelyes változások előfordulhatnak, például az elektronikus lehetőségeket még inkább kihasználják, vagy egyes programokat másként oldanak meg.

A NEK-ről

Az eredetileg 2020. szeptember 13-tól 20-ig tervezett kongresszusra csaknem száz országból több mint 50 ezer ember regisztrált.

A záró misére Ferenc pápát is várták,

a budapesti Szent István-bazilika előtt pedig világóra jelzi a kongresszus eredeti időpontjáig hátralévő időt.

A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek szerepelnek.

A katolikus egyház tanítása szerint az Oltáriszentségben jelenlévő Jézus Krisztust hirdető és ünneplő egyhetes kongresszust négyévente rendezik meg.

Magyarország második alkalommal ad majd otthont az eseménynek. Az 1938 májusában Budapesten megtartott 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró, a Hősök terén bemutatott szentmiséjén félmillió hívő vett részt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×