INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

erdő péter

nemzetközi eucharisztikus kongresszus

vallás

vatikán

ferenc pápa

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján Budapesten, a Kálvin téri református templomban 2020. január 19-én.

Erdő Péter: jövő szeptemberben tartják meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust

Infostart

Az esemény pontos időpontjáról néhány nap múlva döntenek - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

A bíboros azután nyilatkozott az InfoRádióban, hogy Matteo Bruni szentszéki szóvivő bejelentette, a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztják az eredetileg 2020 szeptemberére tervezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK).

Erdő Péter hangsúlyozta:

bár a végső döntést a Szentatya hozta, hetek óta konzultációk zajlottak, ő maga is kérdéssel fordult az illetékes vatikáni hatóságokoz,

főleg abban a tekintetben, hogy ők hogyan látják az egészségügyi világhelyzetet és mik a reális prognózisok. Mindezek és a magyar helyzet mérlegelése alapján halasztották el a kongresszust.

Ez azonban nem egy független és önálló dolog, ugyanis majdnem minden évben van nagy nemzetközi program, és hogy ezek ne essenek egybe, a következő két-három év nemzetközi eseményeit mind elhalasztották, ügyelve arra, hogy ne kerüljenek emiatt átfedésbe egymással.

Így alakult ki az, hogy az idei budapesti NEK-et 2021-re, a 2021-re tervezett Családok Világtalálkozóját 2022-re, a 2022-re tervezett Ifjúsági Világtalálkozót pedig 2023-ra helyezték át.

A bíboros közölte: néhány nap múlva rögzítik a pontos dátumot, ami minden bizonyal szeptember első felében lesz.

A felkészülésről azt mondta, március elejéig a lelkipásztori és szervezői előkészítés egyaránt jól haladt, csakúgy, mint a kulturális rendezvények megszervezése, ám akkor a járvány miatt ezek mind leálltak, már az előkészítés is akadályokba ütközött.

A jövő évi rendezvény kapcsán pedig elmondta:

jövőre valódi összejövetelt szeretnének tartani, nem "videokongresszust" terveznek,

ám valamelyes változások előfordulhatnak, például az elektronikus lehetőségeket még inkább kihasználják, vagy egyes programokat másként oldanak meg.

A NEK-ről

Az eredetileg 2020. szeptember 13-tól 20-ig tervezett kongresszusra csaknem száz országból több mint 50 ezer ember regisztrált.

A záró misére Ferenc pápát is várták,

a budapesti Szent István-bazilika előtt pedig világóra jelzi a kongresszus eredeti időpontjáig hátralévő időt.

A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek szerepelnek.

A katolikus egyház tanítása szerint az Oltáriszentségben jelenlévő Jézus Krisztust hirdető és ünneplő egyhetes kongresszust négyévente rendezik meg.

Magyarország második alkalommal ad majd otthont az eseménynek. Az 1938 májusában Budapesten megtartott 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró, a Hősök terén bemutatott szentmiséjén félmillió hívő vett részt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Erdő Péter
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018