eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Bixabay.com

Megkezdődött a kora tavaszi madárnyüzsgés

A korán jött tavasznak köszönhetően egyre több vonuló madárfaj érkezik vissza a Kárpát-medencébe, a pár napra téliesre forduló idő a nagy testű fajoknak, például a gólyáknak nem okoz problémát.

A madárvonulásnak két fő csúcsa van: az őszi, ami a látványosabb, hiszen gyorsabban és nagyobb tömegben indulnak el az állatok, illetve a tavaszi időszak, amikor úgymond „visszaszivárognak” az élőhelyeikre a madarak – fogalmazott az InfoRádiónak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kaposvári csoportjának elnöke. Csapatokban jellemzően a seregélyek szoktak feltűnni március közepén.

És már a gólyák is érkeznek, amire egészen április közepéig lehet majd számítani, ebben pedig az időjárás alakulása játszik nagy szerepet. A enyhe tél és a nagyon korán meginduló tavasz ugyanis azt eredményezte, hogy a melegebb tájakon telelő madaraink két-három héttel korábban indultak útnak – tette hozzá Molnár Marcell.

A pár napra újból beköszöntött télies időjárás a nagytestű madaraknak alapvetően nem okoz problémát, de megfigyeléseik alapján a kisebb testűek is át tudták vészelni.

A víziszárnyasok, amelyek Magyarországon költenek, egyszerre érkezőben és távozóban is vannak – magyarázta a szakember. Hiszen míg a különféle récék és szárcsák most térnek haza, addig egyes északi, hazánkban telelő ludak épp elhagyni készülnek az országot, irányba véve a Skandináv-félszigetet, vagy éppen Lengyelországot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×