eur:
394.93
usd:
370.56
bux:
65090.71
2024. április 19. péntek Emma

Elismerte a kínai vezetés, hogy voltak hiányosságok az új koronavírusra való reagálásban - a nap hírei

Továbbra is tünetmentesek a kínai Vuhanból hazatért magyarok. Tisztességes alapokra helyezné az uniós költségvetést a miniszterelnök.

Elismerte a kínai vezetés, hogy voltak hiányosságok az új koronavírusra való reagálásban, Hszi Csin-ping elnök lépéseket sürgetett a járvány megfékezéséért. A Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottsága ülésén elhangzottak szerint a kabinet intézkedései között szerepel az illegális vadpiacok és vadkereskedés felszámolása. A tudósok gyanúja szerint a járvány egy vuhani piacról terjedt el, ahol vadhúst is árultak, de még nem tárták fel, milyen állat volt a fertőzés forrása. Kínában a vírus halálos áldozatainak száma meghaladja a 360-at, a fertőzések száma pedig a 17 ezret.

Továbbra is tünetmentesek a kínai Vuhanból hazatérő magyarok – közölte a Dél-pesti Centrumkórház. Az intézmény tájékoztatása szerint mind a heten láztalanok, de továbbra is elkülönítik őket és folyamatosan ellenőrzik a hőmérsékletüket. Közben a Nemzeti Népegészségügyi Központ azt közölte: kiszűrt a hőkamera egy lázas kínai utast a Liszt Ferenc-repülőtéren. A magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkező nőt, aki nem járt Vuhanban, elkülönítették.

Tisztességes alapokra kell helyezni az uniós költségvetést – jelentette ki a miniszterelnök Brüsszelben. Orbán Viktor az Európai Tanács elnökével tartott megbeszélés után kijelentette: az unió 2020 utáni költségvetési tervezete nem változtat az előző 7 év rossz gyakorlatán és olyan módosításokat tartalmaz, amelyek a szegényebb országoktól a gazdagok irányába kívánnak pénzeket átcsoportosítani. A miniszterelnök kiemelte: sűrű félév várható, a megvitatásra váró témakörök között az uniós költségvetés mellett a migráció, a digitalizáció és a bővítés kérdése is szerepel.

Határozatlan ideig felfüggesztve marad a Fidesz tagsága az Európai Néppártban - közölte a tömörülés elnöke. Donald Tusk az EPP brüsszeli politikai gyűlése után ezt azzal indokolta, hogy szerinte nincs változás, elégséges előrelépés a Fidesz politikájában arra, hogy meg akarna felelni az olyan demokratikus normáknak, mint a jogállamisági elvek vagy a véleménynyilvánítási szabadság tiszteletben tartása.

A napokban kapják kézhez januári, emelt alapbérüket az egészségügyi szakdolgozók - mondta el az egészségügyért felelős államtitkár. Horváth Ildikó kitért arra, hogy a béremelésen kívül a munkakörülmények javításával és a szakdolgozóknak szóló különböző ösztöndíjakkal is javítani kívánnak a munkavállalók helyzetén. Felidézte: idén január 1-jével 14 százalékkal nőttek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek, az intézkedés mintegy 78 ezer szakdolgozót és 4 ezer védőnőt érint.

Foglalkoztatás ösztönzési programot indít az országos átlagnál magasabb munkanélküliségi rátával rendelkező régiókban az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Bodó Sándor területért felelős államtitkár elmondta: az a kis és közepes vállalkozás nyújthat be támogatási kérelmet, amely vállalja, hogy az Észak-Alföldön, Észak-Magyarországon, a Dél-Dunántúlon, vagy a Dél-Alföldön már működő, vagy új telephelyen legalább 3 fővel növeli az alkalmazottak számát. A programra 12 milliárd forint áll rendelkezésre.

Csaknem 10 ezer kérelem érkezett az Oktatási Hivatalhoz a tankötelezettség kezdési időpontjának módosításra. A szülők január végéig kérhették az augusztus végéig hatodik évüket betöltő gyermekük felmentését az őszi iskolakezdés alól. A testület 8 napon belül dönt a beadványokról, ha a kérelem és a beküldött dokumentumok alapján erre lehetősége van. Az elbírálást pedagógiai szakértők végzik, akik mérlegelik a szülő kérelmében foglaltakat és a gyermekkel foglalkozó szakemberek véleményét.

Jelentős, akár több méteres vízszintemelkedés várható a Dunán, valamint a Tiszán és mellékfolyóin a következő napokban - tájékoztatta az InfoRádiót az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella elmondta: az előrejelzések szerint az elsőfokú készültségi szintet is meghaladhatja a Duna vízszintje Nagybajcsnál, illetve Komáromnál és Esztergomnál is elsőfokú szint körüli, vagy az alatti tetőző vízszint valószínűsíthető. Budapesten várhatóan a hétvégén tetőzik a Duna, de az alsó rakpartokat nem éri el a vízszint.

Jogerősen 15 év fegyházbüntetésre ítélte a Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt férfit a Debreceni Ítélőtábla. A vádlott feltételesen sem bocsátható szabadlábra. D. Lajos 2007. április 6-án éjjel támadt rá a képviselőre az otthonában. Feszítővassal többször fejen ütötte áldozatát, aki belehalt a sérüléseibe. A gyilkosság miatt korábban az áldozat fiát első fokon 12 év fegyházra ítélték, de másodfokon új eljárást rendeltek el, majd felmentették.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×