eur:
391.09
usd:
367.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Túlárazott magyar pályázat miatt riasztott az OLAF, ítélet született

Újabb jogerős elítéléssel zárult egy OLAF-jelentésre indult büntetőügy: orvostechnikai eszközökkel bizniszeltek.

OLAF ajánlás alapján indult nyomozás, majd a Központi Nyomozó Főügyészség eredményes vádemelése után a másodfokon eljárt Fővárosi Ítélőtábla a társtettesként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt elítélt visszaeső vádlottat három évi szabadságvesztésre és három év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, míg társát 1.200.000 forint pénzbüntetésre ítélt - közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség.

A vádlottak egy orvostechnikai eszközöket forgalmazó cég résztulajdonosaiként 2008-ban az Európai Unió és Magyarország költségvetése által társfinanszírozott fejlesztési kerethez pályázatot nyújtottak be, mert egy régiós orvosdiagnosztikai központot akartak létrehozni.

A pályázatukban a beszerzendő orvostechnikai eszközöket túlárazva szerepeltették, a projekt megvalósításához a magyar költségvetésből 214 millió forintot kaptak. Ezt követően egy szlovák cégtől a – valóságban 101 millió forint összértékű – diagnosztikai eszközöket 466 millió forint áron feltüntetve vásárolták meg. A külföldi cég a vételárból az egyik vádlott érdekeltségében álló Seychelles-szigeteki offshore céghez 364 millió forintot utalt át jutalék címén, mely összegből a vádlott a közös cégükhöz – színlelt kölcsönszerződés felhasználásával – 340 millió forintot juttatott.

A pénzbüntetésre ítélt vádlott 214 millió forintot visszautalt az államnak.

A vádlottak a beszerzett orvostechnikai eszközöket nem helyezték üzembe, illetőleg nem abban a régióban alkalmazták, ahová a pályázat szerint telepíteniük kellett volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×