eur:
395.01
usd:
363.62
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Igényelhető a falusi csok - itt vannak a részletek

Hétfőtől igényelhető a falusi csok a pénzintézeteknél - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gyopáros Alpár emlékeztetett: a július 1-jével hatályba lépett kistelepülési otthonteremtési támogatás csaknem 2500 magyarországi kistelepülésen elérhető használt lakás vagy ház vásárlásához, korszerűsítéséhez, valamint meglévő lakás vagy ház bővítéséhez, korszerűsítéséhez.

A vissza nem térítendő támogatás összege három- vagy többgyermekes családok esetén ingatlanvásárlás és korszerűsítéshez maximum 10 millió, meglévő ingatlan felújításához legfeljebb 5 millió forint - tette hozzá.

A falusi csok rendszerében a vissza nem térítendő támogatáson felül állami kamattámogatású hitelt is felvehetnek a családok. Vásárlás és korszerűsítés, illetve bővítés esetében két gyermeknél 10 millió forintot, három vagy több gyermeknél 15 millió forintot igényelhetnek, meglévő ingatlan korszerűsítésére, bővítésére pedig az összegek fele, vagyis 5 millió, illetve 7,5 millió forint vehető fel.

Kiemelte: a kormány azokat a településeket jelölte ki, ahol az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a népesség, illetve amelyek a leghátrányosabb helyzetű térségben találhatók, de

a 2486 településen felül a falusi csok elérhető lesz minden tanyán, ahol van lakóingatlan.

Gyopáros Alpár megjegyezte: a falusi csok - akárcsak az általános csok - felvételéhez nem szükséges önerő.

Kitért arra is:

aki korábban igénybe vett már valamilyen lakhatási támogatást, az is felveheti a falusi csokot.

Példaként említette, hogy aki korábban csokból vásárolt ingatlant, és most egy kistelepülésen szeretne megtelepedni, annak a korábbi támogatást vissza kell fizetnie és ezután veheti igénybe az új, magasabb támogatási összeget. Aki pedig szocpol támogatást kapott korábban, az a két támogatás közti különbözet felvételére jogosult.

Hozzátette: az általános csokhoz képest újdonság, hogy egy július 11-től hatályba lépő szabályozás értelmében a falusi csokból vásárolt ingatlanba bejelenthető az igénylő többségi tulajdonában álló gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×