eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Egy autós e-matricát vásárol okostelefonnal Győr közelében, az M85-ös gyorsforgalmi út felhajtójánál 2018. január 2-án. Január elsejétől díjkötelessé vált az M85-ös gyorsforgalmi út csornai elkerülőjének második szakasza. Szintén ettől az évtől érvényes, hogy a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok a fizetős hálózatra lépéstől számítva hatvan percig megvásárolhatják az e-matricákat, az időkorlátot túllépve pótdíjat kell fizetniük.
Nyitókép: Krizsán Csaba

Új módszereket vet be a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató a bliccelők kiszűrésére

Új típusú ellenőrzésekkel lép fel a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató a bliccelők kiszűrésére. Bartal Tamás, az állami cég vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta, hogy 2020-tól a környezetvédelmi besorolást is kamerákkal figyelik.

Az állami cég vezetője az InfoRádiónak elmondta 2014 óta negatív trend figyelhető meg a visszaélések tekintetében, amelyek zömét külföldiek követik el. Miközben a magyarok egyre inkább megtanulták és betartják a szabályokat, az összes nem fizetők körében a kamionosok esetében a belföldi szabálytalankodók aránya 40-ről 20 százalékra csökkent, addig a külföldi szabálytalankodók aránya 60-ról 77 százalékra nőtt. Ugyanez a tendencia figyelhető meg a személyforgalomban is,

az e-matricásoknál a visszaélések 70 százalékát külföldiek követik el.

Ennek visszaszorítására fokozzák az ellenőrzéseket. Egyebek között az autópálya-pihenőkben, a hosszú hétvégéken megállításos ellenőrzéseket végeznek. Ezt eddig inkább a személygépkocsiknál tették meg, most azonban a kamionokra is kiterjesztik. Jellemző példaként Bartal Tamás elmondta, hogy húsvétkor csináltak egy ellenőrzési kampányt, háromszázalékos volt a bliccelési ráta, tehát a megállítottak három százaléka bliccelt, és ezeknek a potyázóknak a 93 százaléka külföldi volt, tehát ezentúl a külföldiekre fognak fókuszálni.

A NÚSZ vezérigazgatója arról is beszélt, hogy áprilisban teszt alatt volt, májustól pedig élesben megy a menet közbeni ellenőrzés, amikor a járőrkocsival lényegében a szembe jövő sávot pásztázzák a kamerákkal, és azonnal képet készítenek minden szabálytalankodóról.

A megoldás lényege, hogy

a bliccelők bármelyik pillanatban, bárhol találkozhatnak a különleges kamerákkal felszerelt, speciális szoftvereket alkalmazó NÚSZ-os ellenőrautókkal,

a bliccelők nem tudnak kitérni, elbújni a ellenőrzés elől, a technológia kivédhetetlen, megkerülhetetlen, háromszor, négyszer nagyobb a lebukás esélye, mint a fixkapus ellenőrzésnél.

Egyelőre öt autót szereltek fel ezzel a technikával és Bartal Tamás szerint az eredmény igazolta a döntésüket: februártól május végéig száz szellemkamiont, vagyis olyan járművet lepleztek le, amelynél úgy trükköznek, hogy eltakarják vagy lebillentik a rendszámtáblát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×