INFORÁDIÓ 
2020. július 8. szerda
Ellák

autópálya-matrica

núsz

bliccelés

Egy autós e-matricát vásárol okostelefonnal Győr közelében, az M85-ös gyorsforgalmi út felhajtójánál 2018. január 2-án. Január elsejétől díjkötelessé vált az M85-ös gyorsforgalmi út csornai elkerülőjének második szakasza. Szintén ettől az évtől érvényes, hogy a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok a fizetős hálózatra lépéstől számítva hatvan percig megvásárolhatják az e-matricákat, az időkorlátot túllépve pótdíjat kell fizetniük.

Új módszereket vet be a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató a bliccelők kiszűrésére

Infostart

Új típusú ellenőrzésekkel lép fel a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató a bliccelők kiszűrésére. Bartal Tamás, az állami cég vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta, hogy 2020-tól a környezetvédelmi besorolást is kamerákkal figyelik.

Az állami cég vezetője az InfoRádiónak elmondta 2014 óta negatív trend figyelhető meg a visszaélések tekintetében, amelyek zömét külföldiek követik el. Miközben a magyarok egyre inkább megtanulták és betartják a szabályokat, az összes nem fizetők körében a kamionosok esetében a belföldi szabálytalankodók aránya 40-ről 20 százalékra csökkent, addig a külföldi szabálytalankodók aránya 60-ról 77 százalékra nőtt. Ugyanez a tendencia figyelhető meg a személyforgalomban is,

az e-matricásoknál a visszaélések 70 százalékát külföldiek követik el.

Ennek visszaszorítására fokozzák az ellenőrzéseket. Egyebek között az autópálya-pihenőkben, a hosszú hétvégéken megállításos ellenőrzéseket végeznek. Ezt eddig inkább a személygépkocsiknál tették meg, most azonban a kamionokra is kiterjesztik. Jellemző példaként Bartal Tamás elmondta, hogy húsvétkor csináltak egy ellenőrzési kampányt, háromszázalékos volt a bliccelési ráta, tehát a megállítottak három százaléka bliccelt, és ezeknek a potyázóknak a 93 százaléka külföldi volt, tehát ezentúl a külföldiekre fognak fókuszálni.

A NÚSZ vezérigazgatója arról is beszélt, hogy áprilisban teszt alatt volt, májustól pedig élesben megy a menet közbeni ellenőrzés, amikor a járőrkocsival lényegében a szembe jövő sávot pásztázzák a kamerákkal, és azonnal képet készítenek minden szabálytalankodóról.

A megoldás lényege, hogy

a bliccelők bármelyik pillanatban, bárhol találkozhatnak a különleges kamerákkal felszerelt, speciális szoftvereket alkalmazó NÚSZ-os ellenőrautókkal,

a bliccelők nem tudnak kitérni, elbújni a ellenőrzés elől, a technológia kivédhetetlen, megkerülhetetlen, háromszor, négyszer nagyobb a lebukás esélye, mint a fixkapus ellenőrzésnél.

Egyelőre öt autót szereltek fel ezzel a technikával és Bartal Tamás szerint az eredmény igazolta a döntésüket: februártól május végéig száz szellemkamiont, vagyis olyan járművet lepleztek le, amelynél úgy trükköznek, hogy eltakarják vagy lebillentik a rendszámtáblát.

Nyitókép: Krizsán Csaba

Kapcsolódó hang

NÚSZ - új módszerek a potyázók kiszűrésére
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018