eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Szombaton nem kirándulni szinte bűn - útvonalajánló

Megkegyelmez az időjárás azoknak, akik kirándulást terveznek a hétvégére. Nekik szól a most következő összeállítás.

A Budai-hegységben a KFKI épületétől a makkosmáriai kegytemplomig gyalogolhatnak el, majd a János-hegy, Szépjuhászné, Hárshegy, Makovecz-kilátó, Hűvösvölgy, Hármashatár-hegy és a Guckler Károly kilátó várja a kirándulókat. Végig a sárga jelzésen kell maradni.

A Pilisben Solymárról indulhatnak el, és az Ördöglyuk-barlang, a Zsíros-hegy, a Nagy-Szénás, a Kutya-hegy, a József-liget sziklái, a Bükkös-kút, az Iváni-hegy, az Ördög torony és a Jági-tó érintésével juthatnak el Pilisszentivánra. Ez összesen húsz kilométer, de kell hozzá combizom és vitálkapacitás.

A Gödöllői-dombságban, Budapest XVII. kerületének szélén a Merzse mocsár felkeresését javasoljuk.

A Bükkben a Nagyvisnyó melletti Bán-völgyet járhatják be. Ott folyik a Bán-patak, arrafelé, Dédestapolcsánytól nem messze találják meg a dédesi vár romjait, és a közelmúltban tanösvényeket is létesítettek azon a vidéken.

Vas megyében, Szombathelytől 25, Vasvártól 9 kilométerre van egy Kám nevű község, annak határában van a Jeli Arborétum, ahol ilyenkor nyílnak a rododendronok. Ne hagyják ki!

A Bakonyban megnézhetik a cseszneki várat. Az idősebbek emlékezhetnek rá, hogy

1947-ben itt forgatták a Valahol Európában című film több jelenetét.

Bakonyoszlopról induljanak el, és az Ördög-árkon keresztül Gézaházáig túrázhatnak. Akinek a tudása, az erőnléte és a felszerelése is megvan hozzá, az kipróbálhatja

a várba vezető via ferrata útvonalakat.

A Mátrában a Galya-tetőtől Ágasvárig húzódó Mátra-bérc kínál jó időtöltést. Ebben a hegységben,

az Ilona-völgyben találják meg Magyarország legnagyobb természetes vízesését,

és ha kocsival mennek, akkor nézzék meg a siroki várat, a gyöngyösi Orczy-kastélyt, Gyöngyöspatán az egyedülálló oltárépítménnyel gazdagított templomot, és Recsken a Nemzeti Emlékparkot.

A Börzsönyben a Schäffer-kúttól indulva Drégely várához juthatnak, utána a Pénzásás és a Kámor következik, a napot pedig Diósjenőn fejezhetik be.

Pénzásás egyébként a legenda szerint arról kapta a nevét, hogy a közeli vár ura, Kámor rablólovag egy vasfazéknyi aranyat rejtett el itt, de még senki sem találta meg, pedig többen, sokat ásva keresték már.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén. Most rendezik meg a Pilis 50-et, az Őrség 50-et, a BRM400-at, a Börzsöny szívét, a Demetert, a Dolinót, az Almamelléket, a Nyakvágót, a Tábitha-Vértest, valamint a Gróf Sándor-, a Mindszenty bíboros-, és a Horányi György-emléktúrát, illetve a Három Határ, a Hat híd, a Vörös mocsár, a Buda Bércein és a Kutyagolás az állatokért elnevezésű programokat. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak, társaságot pedig a Túratárs.com oldalán találhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×