INFORÁDIÓ
2022. május 23. hétfő
Dezső

autó

forgalom

közlekedés

orfk

felmérés

Összetorlódott járművek araszolnak az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a töreki pihenőhely közelében, ahol a rendőrség és társszervei teljes kitereléses közlekedésrendészeti ellenőrzést tartanak.

A fiatal budapestiek lehetnek a közlekedés "csúcsragadozói"

Inkább a vidéki, idősebb sofőrök vannak tekintettel a körülöttük autózókra - legalábbis ez derül ki az ORFK felméréséből.

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága a Groupama Biztosító szakmai partnereként vett részt egy programban: arra voltak kíváncsiak, mennyire vezetnek defenzíven a magyar autózók, mennyire szabálykövetőek (követési távolság kontra levillogás, viselkedés dugóban, beengedés másik sávból), mennyire előzékenyek.

Az 1000 fős, kérdőíves kutatás eredményeiről beszámolva Berzai Zsolt rendőr alezredes, balesetmegelőzési osztályvezető elmondta,

a magyar járművezetők fele együttműködő, defenzív, nyugodt sofőrnek számít.

"Érdekes módon a férfiak és a nők között nincs különbség e tekintetben, de az életkor és a lakóhely szerint annál inkább" - folytatta Berzai Zsolt. "A fiatalok és a fővárosiak kevésbé tűnnek előzékenyeknek a volán mögött, tehát a vidéken lakók és az idősebbek nagyobb türelemmel, körültekintéssel vesznek részt a forgalomban."

A kutatás alapján tehát

egy vidéki kisvárosban gyakoribb, hogy ha elsőbbsége is van valakinek, de forgalmi okok miatt nem tud előrébb jutni, előzékenyen engedi a besorolást másnak.

A közlekedés szerinte egy nagy társadalmi társasjáték, ami csak akkor jó, ha a szabályait mindenki betartja, és mindenki segít a másiknak abban, hogy elérje az úti célját.

Nyitókép: MTI Fotó: Varga György

Kapcsolódó hang

ORFK - a defenzív vezetésről
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018