eur:
393.73
usd:
365.07
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Tiszakécske és Tiszabög térségében felgyülemlett, a tiszai árhullámmal meginduló jég 2017. február 18-án. Már csak a Tiszán van harmadfokú árvízvédelmi készültség, összesen 292 kilométeren, a jégtorlasz aktuális helyzete miatt.
Nyitókép: MTI/Donka Ferenc

Napi 60-70 centimétert árad a Tisza

Kétszer annyi a hó a folyó vízgyűjtő területén, mint amennyi ilyenkor lenni szokott.

A Tisza vízgyűjtő területén 7,11 köbkilométer a hóban tárolt vízkészlet. Ez a szerdai napra számított sokéves átlag 224 százaléka, és nem sokkal marad el a sokéves maximumtól, mondta a delmagyar.hu portálnak Kádár Mihály, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese.

A napi vízállást közlő hydroinfo.hu internetes oldalon látszik: Csongrádnál szerdán az előző naphoz képest 63 centiméterrel, Mindszentnél 57, Szegednél 41 centiméterrel nőtt a vízszint, ott szerda reggel 250 centiméteren állt.

Azt, hogy az áradás hogyan folytatódik, az határozza meg, mennyi csapadék esik még, illetve a hó milyen gyorsan olvad el. A vízgyűjtő területen már december közepére komoly hóréteg alakult ki, és ez a közelmúltig gyarapodott.

A Maros völgyében is hasonló a helyzet, ott a hóban tárolt vízkészlet szintén a sokéves átlag duplája.

A Tisza vízgyűjtő területén az utóbbi napok enyhébb időjárása miatt elkezdődött az olvadás. Az ebből kialakuló árhullámok a Felső-Tiszán már tetőznek, az Alsó-Tiszán ez a jövő hét elején, a mellékfolyókon a hét végén következik be. Mindenhol az I. fokú árvízvédelmi készültség szintje alatt. Szegeden a rakpart szintjét várhatóan nem fogja meghaladni a vízszint – tájékoztatott Kádár Mihály.

A szakember szerint az időjárás-előrejelzés alapján február első felében nem várható, hogy a készültségi szintet meghaladó árhullám alakuljon ki. Jelentősebb csapadékot nem jeleztek, és visszatérnek az éjszakai fagyok is, ami lassítja az olvadást. Ugyanakkor, ami nappal vízzé válik és lefolyik, az is hosszú ideig magasan fogja tartani a folyók vízszintjét.

Akinek hétvégi háza van a hullámtérben, tudja, milyen vízállásnál kell följebb pakolni azokat a holmikat, amelyekben kárt tehet a Tisza.

A vízen hagyott mólók kötelein ilyenkor rendszeresen állítani kell. A fönnakadt uszadékfákat is el kell húzgálni, mielőtt fölszaporodva súlyuk elnyomná az úszóművet.

Jellemző a víz erejére, hogy a megye egyetlen kompjánál, a mindszentinél csak addig kell beindítani a 18 lóerős motort, amíg kihúzza az úszóművet a baksi oldalon lévő öbölből, aztán le lehet állítani. Az elöl lévő kötelet rövidebbre, a hátul lévőt hosszabbra engedik, és a víz sodra átnyomja a járművet a túloldalra. Ezt a révészek vágatásnak nevezik. Gyorsabban megyünk, mint ha a motor dolgozna - mondta szerda délben a két part között Petrik Sándor révész.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×