eur:
392.9
usd:
366.73
bux:
66196.91
2024. április 25. csütörtök Márk

A PIM igazgatója nem támogatná a világhírre vágyó magyar írókat – lapszemle

A Magyar Időkből lett Magyar Nemzet Boross Péter volt miniszterelnökkel közölt interjút. Demeter Szilárd a világhírre vágyó írók műveinek fordításába nem tenne közpénzt – nyilatkozta a Népszavának a PIM főigazgatója. Árpa- és zabvetőmagból is hiány lehet az idén – írja a Világgazdaság. A Magyar Nemzetnek Tállai András nyilatkozott. A Világgazdaság szerint az MNB a pénzügyi piac felügyeleti hatóságaként tavaly 384 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki. Megszűnik a DoQ nevű dokumentumfilm-csatorna – írja a Portfolio.

Mától Magyar Nemzet címmel jelenik meg a korábbi Magyar Idők. Az átnevezett lap első számában egy Boross Péter volt miniszterelnökkel készített interjú olvasható. A politikus üdvözölte a Magyar Nemzet újraindítását, mert úgy látja, jelentős szerepe lehet a szellemi öntisztulás folyamatában. Szerinte nyilvánvaló, hogy az európai parlamenti választások után változások lesznek, ám mértékük kérdéses. Arról is beszélt, hogy Magyarországon erős a kormány, nem tudnak vele mit kezdeni, ezért vetik be ellene a rengeteg uniós zaklatást.

A Népszava riportere a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával beszélgetett. Demeter Szilárd elmondta, hogy a világhírre vágyó írók műveinek fordításába nem tenne közpénzt. Hozzátette, hogy mindkét oldalról a szekértábor felszámolására kérik, mégis kvótázni szeretné a határon túli és belüli irodalom arányát.

A Világgazdaság arról ír, hogy árpa- és zabvetőmagból is hiány lehet az idén, mivel az eddigi adatok szerint tovább csökkent a tavaszi kalászosok termőterülete. A korábban 2500 hektár körüli vetőmagtermő terület mintegy felére esett, tavaly ráadásul gyenge volt a hektáronkénti átlagtermés. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint a tavaszi kalászosok minősége is romlott.

A Magyar Nemzetnek a pénzügyminiszter helyettese nyilatkozott. Tállai András szerint az európai parlamenti választások közeledtével minden politikai szereplőnek érdemes a migrációról színt vallania. A magyar kormánynak ez ügyben egyszerű a dolga, az eddigi kormányzati intézkedések ugyanis kellően beszédesek – mondta. Tállai András megjegyezte, hogy a kormány a munka mellett a gyermeket nevelő szülőknek kilenc év alatt 2250 milliárd forintot juttat családi adókedvezmény címén.

A Világgazdaság arról számol be, hogy a Magyar Nemzeti Bank a pénzügyi piac felügyeleti hatóságaként tavaly 384 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki. A jegybank a lappal közölte, hogy 2018-ban a legnagyobb büntetés meghaladta a 90 millió forintot. A leggyakoribb jogsértés változatlanul a jogosulatlan betétgyűjtés és az engedély nélküli közvetítői tevékenység volt. Tavaly az MNB 16 büntetőfeljelentést tett a piacfelügyeleti eljárások kapcsán.

A Portfolio megírta, hogy 12 év után megszűnik a DoQ nevű magyar nyelvű dokumentumfilm-csatorna, amely március végével ki is kerül a Telekom és a UPC kínálatából. A csatorna tulajdonosa, Csüllög László, a Tematic Media Group terjesztési igazgatója elmondta, hogy a jelen piaci helyzet nem kedvez a DoQ további sugárzásának, így a műsorszolgáltatás március 31-én megszűnik.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×