eur:
395.3
usd:
371.06
bux:
65157.06
2024. április 19. péntek Emma

Több magyar ügyben is kötelezettségszegési eljárásról döntött Brüsszel

Újabb szakaszba lépett a "Stop Soros" törvénycsomag miatt még tavaly júliusban Magyarország ellen megindított procedúra.

Az Európai Bizottság közölte, hogy

úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött az ügyben a magyar kormánynak, ami az eljárás második szakaszát jelenti.

A magyar hatóságoknak két hónapjuk van, hogy összhangba hozzák az uniós szabályokkal a kifogásolt törvényt, különben a bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat.

Az Európai Bizottság emellett felszólította Magyarországot a huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkezőkről szóló irányelv teljes körű végrehajtására, jelenleg ugyanis kizárja az ilyen státusú, unión kívüli országokból érkező állampolgárokat az állatorvosi szakma gyakorlásának lehetőségéből. A testület tavaly júliusban indított kötelezettségszegési eljárást, amelyet csütörtökön kielégítő válasz hiányában a második szakaszba léptetett.

Az irányelv előírja, hogy az uniós tagországokban legalább öt éve jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli (EU-n kívüli országból érkező) állampolgárok bizonyos területeken - a munkavállalás és az önálló vállalkozói tevékenység terén például - egyenlő bánásmódban részesüljenek a helyiekkel. A magyar jog viszont még az országban diplomát szerzettek számára sem teszi lehetővé, hogy állatorvosként praktizáljanak.

Ugyancsak csütörtökön a bizottság indoklással ellátott véleményt küldött Lengyelországnak, Magyarországnak és Szlovéniának, a kvalifikációs irányelv teljes körű végrehajtására szólítva fel őket. A három tagállam nem jelentette be a harmadik országok polgárainak menekültként való elismeréséréről szóló uniós előírások végrehajtását biztosító intézkedéseit. Az ellátások és jogok minimális szintjét biztosító közös normákat 2013 végéig kellett volna átültetni a nemzeti joganyagba, így tántorítva el az érintetteket az uniós országok közötti szabálytalan továbbutazástól, Lengyelország, Magyarország és Szlovénia azonban ezt nem tette meg teljes körűen.

Brüsszel még több ügyben, egyebek mellett

  • közútiáruforgalom-ellenőrzési rendszer,
  • a cigarettákra kivetett adók
  • és a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi értékesítésére vonatkozó szabályokat érintő

kötelezettségszegési eljárást indított, vagy a korábban megindított eljárását következő fokozatba léptette Magyarországgal szemben.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×