INFORÁDIÓ
2023. április 2. vasárnap
Áron

stop soros

európai bizottság

orbán viktor

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai brüsszeli csúcstalálkozójának második napi tanácskozására érkezik 2018. október 18-án. A csúcstalálkozó első napján nem sikerült megállapodásra jutni a brit uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről.

Két hónapja van a kormánynak válaszolni az Európai Bizottságnak

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

A második szakaszba lépett a magyar kormány elleni kötelezettségszegési eljárás, az úgynevezett Stop Soros-törvénycsomag miatt. Az eljárást az Európai Bizottság tavaly júliusban indította el. A Bruxinfo főszerkesztője szerint akár két év is eltelhet addig, amíg döntenek az ügyben.

Az Európai Bizottság (EB) a második szakaszba léptette a tavaly júliusban elindított kötelezettségszegési eljárást. A kifogásolt jogszabályt Magyarországon Stop Soros-törvénycsomagnak nevezik, az uniós testület viszont menekültügyi kérdésként kezeli – mondta a Bruxinfo főszerkesztője, Gyévai Zoltán. Mint mondta: a testület szerint a magyar törvény az európai uniós menekültügyi szabályokba ütközik, melyek kimondják, hogy mindenkinek joga van menedékjog kérvényezéséhez, így az ebben segédkező szervezetek nem követhetnek el ezen tevékenységükkel bűncselekményt.

A bizottság úgy látja, szabadságjogokat is korlátoz a magyar szabályozás azzal, hogy azok ellen, akiket eljárás alá vonnak, azok nem közelíthetik meg a határ körzetében lévő tranzitzónákat. Ráadásul az EB szerint a jogszabály indoka sem fér össze az uniós normákkal.

A magyar kormánynak két hónapja van, hogy válaszoljon a bizottság véleményére, ha ezt nem teszi meg, akkor a testület kerestet indít az Európai Unió Bíróságánál.

Az ügy sokáig elhúzódhat – hangsúlyozta a szakértő, hiszen számos magyar ügy e bíróság előtt landolt korábban.

Amennyiben a kormány válaszol, feltehetően elutasítja a bizottság megállapításait, az uniós testület tehát ebben az esetben be fogja jelenteni, hogy a bírósághoz fordul. Lehetséges azonban, hogy a bejelentés és a kereset beadása között is hónapok telnek el, az egész procedúra pedig akár kétéves is lehet – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli adásában reagált az Európai Bizottság lépésére. A kormányfő szerint az európai baloldal egyik csúcsjelöltje, Frans Timmermans Soros György embere.

„Nyilvánvaló, hogy Soros György el akarja foglalni – most már nyíltan – az európai intézményeket”

– fogalmazott.

A Bruxinfo főszerkesztője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az eljárást jogi alapon indították és léptették a második szakaszba, és várhatóan jogi alapú döntést is hoznak majd.

Nyitókép: MTI/EPA/Francois Walschaerts

Kapcsolódó hang

Gyévai Zoltán az Európai Bizottság döntéséről
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018