eur:
394.07
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája (MŰPA) kora esti kivilágításban a Duna-parton. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTI/Jászai Csaba

Eltűnhetnek a sínek a Nemzeti Színház elől - a nap hírei

Megválasztotta a BKK új vezérigazgatóját és döntött a forrásmegosztásról a Fővárosi Közgyűlés. A fővárosi fejlesztésekért felelős államtitkár szerint a Kálvin térig hosszabbítanák meg a csepeli és a ráckevei HÉV-vonalat. Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát az ellenzéki többségű parlament elnöke.

Megválasztotta a BKK új vezérigazgatóját és döntött a forrásmegosztásról a Fővárosi Közgyűlés. Nemesdy Ervin közlekedési építőmérnököt határozatlan időre bízták meg Budapesti Közlekedési Központ irányításával. Az eddigi vezérigazgatót, Dabóczi Kálmánt az elektronikus jegyrendszer kudarca miatt menesztette a testület. A közgyűlés határozott arról is, hogy a források 46 százalékát kapják a kerületek, a többit a fővárosi önkormányzat.

Föld alatti vezetéssel a Kálvin térig hosszabbítanák meg a csepeli és a ráckevei HÉV-vonalat – közölte a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Fürjes Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: azt szeretnék, ha a Művészetek Palotájánál eltűnnének a felszínről a vágányok. Beszélt arról is, hogy hosszabb távon a 3-as és a 4-es metróvonal meghosszabbításának látja értelmét. Fürjes Balázs a dugódíj bevezetését nem tartja aktuálisnak Budapesten, de a belső kerületek autóforgalmának csökkentését fontos célnak nevezte.

A szocialista Horváth Csaba és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke is összegyűjtötte a szükséges számú ajánlást ahhoz, hogy részt vehessen az előválasztáson. A január 28-tól február 3-ig tartó szavazás győztese a baloldal főpolgármester-jelöltje lesz. Múlt héten a két főpolgármester-jelölt az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: minden ellenzéki pártot összefogó szövetség jöhet létre a fővárosban az önkormányzati választásokra.

Új kamattámogatási hitelprogram indítását tervezi az agrártárca a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások fejlesztéseinek és beruházásainak segítésére - jelentette be az agrárminiszter. Nagy István az AGROmashEXPO szakkiállításon 2019-et az építkezés évének nevezte. Elmondta: a fejlődést a vidékfejlesztési program által már megítélt 620 milliárd forint beruházási támogatás ösztönzi.

Új benzinmotor gyártását kezdik meg az év második felében az Opel szentgotthárdi gyárában. Bakai Gergely, a cég ügyvezetője elmondta: a márka egyebek mellett egy plug-in hibrid városi terepjáróval és egy elektromos modellel is növelni akarja értékesítését és piaci részesedését is Magyarországon.

Egyhetes sztrájkot hirdetett csütörtök reggel hat órától január 31-én reggel 6-ig az Audi Hungaria egész területére az Audi Hungária Független Szakszervezete. Németh Sándor, az érdekképviselet elnöke elmondta: ha elfogadható bérajánlatot kapnak a munkáltatótól, beszüntetik a sztrájkot.

Intenzíven terjed az influenza az országban: a járvány második hetében kétszer annyi beteg fordult orvoshoz, mint egy héttel korábban. Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi szakértője az InfoRádióban elmondta: az elmúlt héten 38 200 beteg kereste fel orvosát influenzaszerű tünetekkel.

Újabb betegségek után igényelhető adókedvezmény, amelynek mértéke éves szinten 90 ezer forint - hívta föl a figyelmet az egészségügyi államtitkár. Horváth Ildikó felidézte, hogy idén már az emlő- és petefészek-daganatban, a méhnyakrákban, az endometriózisban, valamint a here- és prosztatarákban szenvedők is igénybe vehetik a kedvezményt.

Az Európai Bizottság szerint komoly biztonsági kockázatot jelentenek az úgynevezett aranyútlevél- és aranyvízum-programok. A testület arra hívja fel a figyelmet, hogy a programban egyes tagországok állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt kínálnak külföldieknek pénzért vagy befektetésekért cserébe.

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank reformját sürgette a német kancellár a davosi Világgazdasági Fórumon. Angela Merkel kijelentette: a két intézmény átalakításával helyreállítható lenne a globális pénzügyi rendszer bizalma. Úgy fogalmazott: hosszú ideig olyan feltörekvő országok, mint Kína és India erőteljesen befolyásolták a világgazdaságot, mivel a meglévő intézményi rendszerek lassan reagáltak a folyamatokra.

A rendezetlen brit kiválást tartja valószínűbbnek jelenleg az unió Brexit-ügyi főtárgyalója. Michel Barnier Brüsszelben minden korábbinál fontosabbnak nevezte a felkészülés folytatását a kemény Brexitre. Közben Theresa May brit miniszterelnök a londoni alsóházban arról beszélt: a Brexit elhalasztása semmit nem oldana meg.

Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát az ellenzéki többségű parlament elnöke. Juan Guaidó a hivatalban lévő államfő elleni tüntetésen fogadalmat tett egy átmeneti kormány vezetésére, illetve szabad választások megtartására. Az amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok Venezuela ideiglenes elnökeként ismeri el Juan Guaidót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×