eur:
394.45
usd:
369.84
bux:
65204.17
2024. április 19. péntek Emma
A Világ legnagyobb tanórája elnevezésű rendezvény a Fasori Evangélikus Gimnáziumban 2018. szeptember 25-én. A tanórát az ENSZ szakértői által írt és javasolt óravázlat alapján tartották.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Egy hétig lehet megnézni a kijavított középiskolai felvételiket

Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozta a középiskolai központi írásbeli felvételi feladatsorait, valamint az azokhoz tartozó javítási útmutatót. A kijavított vizsgákat a diákok ezen a héten tekinthetik meg abban az intézményben, ahol a felvételit írták.

Összesen 70 ezren írták meg szombaton a középiskolai központi írásbeli felvételit. A 9. évfolyamra 55 ezren, a 7. évfolyamra 9600-an, az ötödik osztályba pedig csaknem 6 ezren jelentkeztek. A központi felvételit a középfokú intézmények 64 százaléka várta el. Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese elmondta, hogy a diákok és a szüleik ezen a héten tekinthetik meg az eredményeket.

"Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozta a feladatsorokat, valamint a feladatsorokhoz tartozó javítási útmutatót. A javítást az egyes iskolák saját maguk végzik, tehát a javítást azoknak a középiskoláknak kell megszervezniük, amelyek írásbeli vizsgát szerveztek, és ezt követően a diáknak és a szülőnek meg kell mutatni az értékelést.

A vizsgázó és a szülő abban a középiskolában, ahol a diák megírta a dolgozatot, a vizsga megírását követő nyolc napon belül megtekintheti azt. Az iskolának pedig közzé kell tennie, hogy melyik az a nap, amikor a dolgozatokba betekintést biztosít napi nyolc órán keresztül.

Ezek a betekintések ezen a héten vannak.

A kijavított központi írásbelit a szülők összehasonlíthatják az Oktatási Hivatal weboldalán közzétett megoldókulccsal, és ha úgy vélik, hogy nem megfelelő a javítás, ezt jelezhetik az intézmény vezetőjénél – mondta Brassói Sándor. Ez után február 7-éig minden diák hivatalos értesítőt kap az eredményekről.

A középiskolai felvételi jelentkezést ennek az eredménynek a függvényében célszerű megtenni legkésőbb február 18-ig.

A felvételi eljárás része lehet a központi írásbeli mellett egy szóbeli vizsga is, de ezt csak azok a középiskolák hirdethetik meg, amelyeknél az elmúlt 3 évben kétszer annyi tanuló jelentkezett, ahányat fel lehet venni. A felvételi gyakran nagy lelki megterhelést okoz a diákoknak és a szüleiknek is – mondta korábban az InfoRádióban Szigeti Réka egészségfejlesztő szakpszichológus.

A szakember úgy látja, hogy sokszor túl nagy a szorongás, ami valószínűleg abból fakad, hogy a szülők szeretnének abszolút megfelelni, tökéletesek lenni, mindent megtenni a gyermekükért. Szigeti Réka szerint azonban előbb

érdemes tisztázni magunkban, hogy mi az, amit jelent és mi az, amit nem jelent ez a vizsga.

Jelenti azt, hogy merre jutunk tovább, melyik a gyerek középiskolában tanul tovább és ott milyen élmények érik majd őket, de azt egyáltalán nem jelenti, hogy utána milyen lesz a teljes élet.

Azok a diákok, akik alapos indokkal nem tudtak részt venni a szombati központi írásbeli vizsgán, csütörtökön pótfelvételizhetnek. A feladatok természetesen nem egyeznek meg a szombatiakkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×