eur:
393.94
usd:
369.15
bux:
65279.26
2024. április 19. péntek Emma
Autók haladnak a behavazott úton Salgótarján közelében 2018. december 15-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Hasznos tippek téli vezetéshez

Az autónak és a sofőrnek is felkészültnek kell lennie a télies útviszonyokra. Néhány jó tanács havazás idejére.

Országos havazással köszöntött be a tél, a csúszós, télies útviszonyok között vezetni nagyobb körültekintést és elővigyázatosságot igényel. A Kisalföld összeszedett néhány fontos tanácsot a havas-jeges utón útnak induló autósoknak.

  • Nem elég téli gumit szereltetni az autóra, az abroncsok életkora is számít: ha öt évnél idősebb, akkor majdnem annyira balesetveszélyes, mintha nyári gumival közlekednénk.
  • A fűtés életmentő lehet, ezért mindig elegendő mennyiségű üzemanyaggal kell útnak indulni, és jól jön a "túlélőcsomag": pokróc, némi elemózsia és víz.
  • Kabátban kényelmetlen a vezetés, ezért amint az autó bemelegedett, álljunk meg, vegyük le a kabátot, s helyezkedjünk el kényelmesen és biztonságosan.
  • Fontos a megfelelő sebességválasztás, hiába a jó abroncs, ha nem az útviszonyoknak megfelelően választunk tempót, az végzetes lehet. A fékút a sebességgel négyzetesen nő.
  • Ha elveszítjük az uralmat az autó felett, kis gyakorlással és némi odafigyeléssel jelentősen csökkenthetjük ezt a veszélyt. A köznyelvben az él, hogy "ellenkormányozni" kell, de helyesebb lenne a "rákormányzás" szót használni, hiszen ilyen esetben a csúszással azonos irányba kell tekerni a volánt. Semmiképp ne fékezzünk, ne adjunk gázt, mert azzal csak rontunk a helyzeten. Ha mégis elvesztettük az uralmunkat az autó felett, akkor erőteljes és határozott vészfékezéssel még megmenthetjük a helyzetet. Fontos tudnivaló, hogy ha nincs az autónkban ABS, akkor ne satuféket nyomjunk, hanem pumpálva fékezzünk, így növelve a hatékonyságot és megőrizve az autó irányíthatóságát.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×