eur:
393.52
usd:
367.01
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Íme néhány fontos szabály és tanács, ami még jól jön ajándékvásárláskor

Az üzletek évről-évre egyre több és látványosabb akciós ajánlattal készülnek a vásárlók rohamára. A Budapesti Békéltető Testülethez forduló fogyasztók többször kifogásolták többek között azt, hogy utóbb rájöttek: a kedvezményes árként feltüntetett összegek az eredetinél is magasabbak voltak.

A tartós fogyasztási cikkekre kötelező egyéves jótállást kell vállalniuk a kereskedőknek – hívta fel a figyelmet a testület. Ide tartoznak azok az a termékek, amelyek vételára bizonyos összeg (általában 10.000 Ft) felett van, és azokat tartós használatra rendelték. Ilyen például a televízió, a számítógép, az okostelefon, tablet, a bútorok, az elektronikus háztartási cikkek.

A szavatosság, illetve a jótállás nyújtanak némi biztosítékot a fogyasztók számára, azonban ez nem mindig bizonyul elegendőnek, hiszen a kereskedők olykor elutasítják a fogyasztó által bejelentett jótállási igényt. Érdemes meggyőződni arról, hogy a számlát vagy a nyugtát, valamint a megfelelő adatokat tartalmazó, helyesen kitöltött jótállási jegyet átadja-e az eladó.

A fogyasztónak kell ugyanis bizonyítania, hogy a hibás terméket az adott kereskedőtől vásárolta.

A jótállási jogokat elsősorban a jótállási jeggyel lehet érvényesíteni, de ha ezt át sem adták a fogyasztók számára, vagy rosszul töltötték ki, akkor a vásárlásról kapott bizonylatra van szükség. Érdemes tehát megőrizni a nagyobb összegű ajándékokról kapott blokkot.

Fontos a kipróbálás

A 3 munkanapos cserekötelezettségi szabály szerint, amennyiben a fogyasztó a tartós fogyasztási cikk meghibásodása miatt a vásárlástól (üzembe helyezéstől) számított három munkanapon belül érvényesít csereigényt, a vállalkozás nem hivatkozhat „aránytalan többletköltségre" és nem mondhatja azt, hogy csere helyett inkább kijavítja a terméket, hanem köteles rögtön kicserélni, amennyiben a meghibásodás olyan súlyos, hogy az már a rendeltetésszerű használatot akadályozza. Amennyiben csak hetekkel a vásárlást követően, a karácsonyfa alatt, az ajándékot kicsomagolva szembesül a vásárló vagy ajándékozott azzal, hogy a termék hibás, lekéste a határidőt. Így érdemes megfontolni, hogy

az ajándéknak szánt nagy értékű termékeket a vásárlást követően rögtön kicsomagoljuk, és kipróbáljuk.

A kereskedőnek – a termék jellegétől függően – köteles biztosítania, hogy a fogyasztó a megvásárolni kívánt árucikk méretét, súlyát, illetve használhatóságát is ellenőrizze. Nyugodtan emlékeztessük e kötelezettségére a kereskedőt vagy a jelenlévő eladót, amennyiben nem engedi előzetesen, még a boltban kipróbálni a terméket – javasolja a BBT. Ez ugyanis kötelező fogyasztóvédelmi előírás.

Nem kötelesek az ajándékot kicserélni

Fontos kiemelni, hogy a ruházati cikkek esetében is csak hibás termék esetében állnak fent a szavatossági jogaink. Ha viszont olyan ruhaneműt vagy cipőt adunk vagy kapunk ajándékba, amellyel kapcsolatban valamilyen méretbeli probléma merül fel (vagy csak nem tetszik a megajándékozottnak), akkor a kereskedő nem köteles azt kicserélni más méretre.

Szavatosság: egy vagy két év

A szavatossági jogok, amelyeket a fogyasztó érvényesíthet a kereskedővel szemben a termék hibája esetén, megegyeznek a fenti jótállási jogokkal: elsősorban ingyenes javítást vagy kicserélést kérhetünk, ha ezeket nem teljesítik, akkor pedig a vételár leszállítása vagy a teljes vételár visszatérítése jöhet szóba. Ha a fogyasztó egy kereskedőtől vásárolta meg az új, de hibás terméket, akkor ezeket a jogokat a vásárlástól számított két évig lehet gyakorolni, használt termékek esetében pedig egy évig.

Számos vállalkozás önként biztosítja például a visszavásárlás lehetőségét arra az esetre is, ha a termék nem hibás. Azonban az önkéntes visszavétel lehetőségét mindig érdemes egyértelműen tisztázni a vásárlás során még az üzletben.

14 napos szabály - csak az EU-ban!

A karácsonyi ajándékokat is egyre többen a webáruházakból szerzik be. Ezzel összefüggésben sokan tisztában vannak az indokolás nélküli 14 napos elállási joggal, de itt hangsúlyozni kell, hogy ez a szabály csak az Európai Unión belüli székhellyel rendelkező vállalkozások tekintetében érvényesíthető.

Ezen elállási jog alól van több kivétel is.

  • Ilyen, ha az eladó fél nem egy vállalkozás, hanem csupán egy magánszemély.
  • Nem gondolhatjuk meg magunkat akkor sem, ha zenét, filmet vagy számítógépes programot tartalmazó, lezárt csomagolású CD-t vagy DVD-t vettünk és a csomagolást már felbontottuk.
  • Ha pedig olyan lezárt csomagolású terméket vettünk, amelyet a felbontást követően egészségvédelmi vagy higiéniai okokból nem lehet visszaküldeni, az is a kivételek körébe esik. Például ilyen egy elektromos fogkefe vagy egy epilátor.
  • Nem lehet visszaküldeni az internetről rendelt, olyan nem előre gyártott – tehát egyedi – terméket sem, amelyet a fogyasztó személyére szabtak vagy kifejezett kérésére, utasításainak megfelelően állítottak elő. Ilyen lehet egy póló vagy bögre, amire mi magunk tetettünk rá a céggel egy képet, feliratot vagy bármilyen más grafikát, amelyet a megajándékozott kedvel.

A karácsonyi ajándékok online beszerzése esetén azt is érdemes figyelembe venni, hogy a karácsony előtti vásárlási roham során a webáruházak gyakran nem tudják tartani az oldalukon ígért szállítási határidőket, így, amennyiben nem elég korán rendeljük meg a kívánt termékeket, azt kockáztatjuk, hogy azok nem érkeznek meg az ünnepekre.

Ha előrefizetéssel rendeztük az ajándék árát (például átutaltuk), és nem kaptuk meg időben a termékeket, akkor

onnantól számítva, hogy jeleztük írásban a tizennégy napos indokolás nélküli elállásunkat, haladéktalanul, de legkésőbb tizennégy napon belül vissza kell kapnunk a teljes kifizetett összeget.
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×