eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A beregszászi magyar konzul kiutasítása esetén Magyarország is hazaküld egy ukrán konzult - a nap hírei

Legfeljebb 18 hónapig tartó forgalomkorlátozás mellett újítják fel a Lánchidat és a várhegy alagutat. Az MSZP és a Párbeszéd vezetője is támogatná, hogy előválasztással válasszák ki a közös főpolgármester-jelöltet.

Ha az ukrán kormány kiutasítja a beregszászi magyar konzult, Magyarország is haladéktalanul kiutasít egy ukrán konzult - jelentette ki külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az ukrán kollégájával folytatott New York-i tárgyalással összefüggésben hangsúlyozta: ami a magyar képviseleteken történik az állampolgárság megadásával kapcsolatban, teljes mértékben összhangban áll a magyar és a nemzetközi joggal. A megbeszélés után Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter közölte: Kijev rövid időn belül kiutasítja a beregszászi magyar konzult, ha Budapest nem hívja vissza.

Legfeljebb 18 hónapig tartó forgalomkorlátozás mellett újítják fel a Lánchidat és a várhegy alagutat - erről határozott a Fővárosi Közgyűlés. A másfél éves időtartam a feltétele annak, hogy Budapest megkapja a kormány által megítélt 7 milliárd forintot a munkákhoz. A budapesti képviselők megteremtették a hitelfelvétel lehetőségét a Rác fürdő megnyitásához. A közgyűlés arról is döntött, hogy fővárosi kezelésbe kerül a kispesti Vak Bottyán utca, amelynek állapota tovább romlott a 3-as metrót pótló autóbuszok forgalma miatt.

Az MSZP és a Párbeszéd testületei a jövő hónapban döntenek az európai parlamenti választási együttműködésről - közölte a két párt vezetője. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az együttműködést tágítani is tervezik civil szervezetekkel és a kormánnyal kritikus személyiségekkel. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke hangsúlyozta: olyan Európai Uniót akarnak, amelyben nem lebontják az együttműködést, hanem újabb szintekkel egészítik ki. Az MSZP és a Párbeszéd vezetője arról is beszélt, hogy támogatná, ha előválasztással választanák ki a közös főpolgármester-jelöltet.

Hivatali vesztegetés elfogadásának gyanújával feljelenti Orbán Viktort a Demokratikus Koalíció. Rónai Sándor, az ellenzéki párt szóvivője arra hivatkozott, hogy a kormányfő Garancsi Istvánnak, a Vidi tulajdonosának vendégeként utazott a futballcsapat külföldi mérkőzéseire. A DK hasonló váddal feljelenti Homolya Róbertet, a MÁV vezetőjét is. Közben a miniszterelnök magánrepülős útjai és a MÁV elnök-vezérigazgatójának jacht-nyaralásai miatt a politikusoknak adható ajándékok szabályozásának szigorítását kezdeményezte a Jobbik.

A Pénzügykutató elemzése szerint a válság utáni időszakot nézve rekordmértékű növekedést érhet el a magyar gazdaság idén. A GDP 4,4 százalékkal bővülhet a kedvező külső konjunktúra mellett, az erőteljes belső ösztönzők hatására. A GKI 4,2 százalékos gazdasági növekedést vár erre az évre.

Csökkent a természetes fogyás az év első hét hónapjában. A születések száma az előző év azonos időszakához képest kisebb mértékben esett vissza, mint a halálozásoké - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Egy hónap alatt 404 játékfilmterv érkezett a Magyar Nemzeti Filmalap történelmi filmes programjára. A nyertes filmtervekről szakmai zsűri dönt október végén. A leggyakoribb témák között volt a Rákóczi-szabadságharc, a Thököly-szabadságharc, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint a világháborúk kora.

Az Egyesült Államokban a piaci várakozásoknak megfelelően kamatot emelt a Fed. A jegybank szerepét betöltő intézmény monetáris döntéshozó testülete 25 bázisponttal, 2-2,25 százalékra emelte az irányadó kamatsávot.

Ukrajna egész területére, így Kárpátaljára is kiterjedő katonai hadgyakorlatot tartanak vasárnapig az ukrán fegyveres erők. Jelenleg a manőverek a nyugati országrész gyakorlóterein folynak. Kedden katonai menetoszlopról jelentek meg felvételek ukrán és magyar közösségi oldalakon. Sokan a csapatmozgást a feszült ukrán-magyar viszonnyal hozták összefüggésbe.

Az orosz katonai hírszerzés ezredeseként azonosították a Szkripal-ügy egyik gyanúsítottját brit oknyomozó újságírók. A Bellingcat nevű, angliai székhelyű csoport közölte: a Ruszlan Bosirov névre kiállított útlevéllel utazó gyanúsított valójában Anatolij Csepiga, a hírszerzés egyik legmegbecsültebb fedett műveleti tisztje. A Scotland Yard és a brit ügyészség az orosz férfit és társát gyanúsítja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya tavaszi angliai megmérgezésével.

Jóváhagyta a román környezetvédelmi minisztérium annak a medvének a kilövését, amelyik a múlt héten súlyosan megsebesített egy férfit Csíkszentkirályon. A bocsos anyamedve egy mezőn dolgozó férfira támadt, aki életveszélyes állapotban került kórházba. A Székelyföldi Hargita megyében az idén már 16 embert sebesített meg medve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×