eur:
395.58
usd:
366.99
bux:
65324.57
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Orbán Viktor: Európa kiváló szakemberek képzésével dolgozhatja le versenyhátrányát - a nap hírei

Minden alapot nélkülözőnek nevezi a Miniszterelnökség, hogy Magyarország uniós forrásokat veszíthet. Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt megbüntette a Ryanairt és a Wizzairt a fővárosi kormányhivatal. Jóváhagyták a brit Munkáspárt kongresszusának küldöttei a népszavazásra is lehetőséget adó Brexit-stratégiájukat. A nap legfontosabb hírei szeptember 25-én.

Minden alapot nélkülözőnek nevezi a Miniszterelnökség, hogy Magyarország uniós forrásokat veszíthet. A G7 gazdasági portál egy nem nyilvános kormányzati jelentésre hivatkozva írt arról, hogy legrosszabb esetben akár 500 milliárd forintnyi pénzbüntetést is kaphat Magyarország amiatt, hogy egyes uniós támogatások kifizetésénél vitában áll az Európai Bizottsággal. A miniszterelnökség közleménye szerint az uniós támogatások elszámolása és térítése folyamatos, az Európai Bizottsággal folyamatosak az egyeztetések.

A kormányfő szerint Európa kiváló szakemberek képzésével dolgozhatja le versenyhátrányát.Orbán Viktor a szakmák Európa-bajnoksága, a EuroSkills verseny budapesti megnyitóján mondta ezt. A miniszterelnök hozzátette: Európa öregszik, népessége fogy, ezért komoly versenyhátrányban van. A Budapesti Vásárközpont területén 28 ország, 37 szakma 525 versenyzője van jelen. A szervezők mintegy 100 ezer látogatóra számítanak.

Egymilliárd euró összegben, az eddigi legalacsonyabb, 1,25 százalékos kamaton bocsátott ki hétéves futamidejű államkötvényt az Államadósság Kezelő Központ - jelentette be a pénzügyminiszter. A tárca közleménye szerint Varga Mihály hangsúlyozta: a piacra lépés megfelelő ütemezésének, a befektetők magas érdeklődésének köszönhetően a tranzakció során a várakozásokat meghaladó, négyszeres kereslet alakult ki.

Támogatta Czukor József kinevezését az Információs Hivatal élére az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. Halász János, a testület fideszes alelnöke azt mondta: Czukor József titkosszolgálati múlttal rendelkezik, és emellett ljubljanai, berlini nagykövet is volt korábban. Mirkóczki Ádám jobbikos és Molnár Zsolt szocialista tag tartózkodott a szavazásnál.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt az ír Ryanairt 100 millió, míg a magyar hátterű Wizz Air diszkont légitársaságot 25 millió forintra bírságolta a fővárosi kormányhivatal. György István fővárosi kormánymegbízott arról beszélt: a nem jogerős, elsőfokú ítélet ellen a légitársaságok fellebbezhetnek. A bejelentés után a Miniszterelnökség közleményt adott ki, amelyben azt írta: a kormányhivatal a nyári poggyászkezeléssel, illetve utas-felvétellel kapcsolatos mulasztások miatt büntetett.

A globális felmelegedés kockázatairól és az utóbbi időszakban felerősödő bizalmi válságról beszélt az ENSZ-főtitkára a világszervezet közgyűlése kedden kezdődött ülésszakán. António Guterres után a vitában Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államok szuverenitását hangsúlyozta. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ülésszak előtt New Yorkban azt mondta: a magyar várakozások szerint fontos téma lesz az illegális migráció és a vallási kisebbségek üldözése. A közgyűlés ülésszaka október 1-jéig tart.

Eluralkodhat az egzisztenciális közöny, ha a társadalom csupán a technikai fejlődésben bízik - figyelmeztetett Ferenc pápa az észt fővárosban, ahol befejezte balti körútját. Észtország 1,3 milliós lakosságának fele nem vallásos. A katolikus egyházfő méltatta Észtország társadalmi és gazdasági átalakulását az elmúlt 25 évben, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a technokrata társadalomban elenyészik az élet értelme. Észtország a pápa négynapos balti körútjának utolsó állomása, az elmúlt napokban Litvániába és Lettországba is ellátogatott.

Leváltották Angela Merkel 13 éve hivatalban lévő bizalmasát a CDU/CSU-frakció éléről. A frakcióvezető-választáson 1973 óta először volt egynél több jelölt a tisztségre. A kihívó egy kevéssé ismert politikus, Ralph Brinkhaus volt, aki 125 képviselő támogatását nyerte el, míg az eddigi frakcióvezetőre, Volker Kauderre 112 képviselő szavazott. Az eredmény azt jelezheti, hogy Angela Merkel munkájával sokan elégedetlenek a frakcióban.

Jóváhagyták a brit Munkáspárt kongresszusának küldöttei a párt Brexit-stratégiáját, amely nyitva hagyja az újabb uniós népszavazás lehetőségét is. Arról továbbra is vita volt, hogy ha lesz ilyen referendum, azon a brit uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről lehet-e majd dönteni, vagy arról is, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja. A Munkáspárt nem hiszi, hogy a kormány képes megfelelő egyezségre jutni az unióval.

Máltán száll partra az Aquarius mentőhajó fedélzetén tartózkodó 58 migráns és onnan azonnal négy országba szállítják őket. Ezt a máltai kormány közölte. Előzőleg a portugál kabinet bejelentette, hogy tíz embert befogad az Aquariuson utazó bevándorlók közül, miután Párizs közölte, hogy nem engedi kikötni a hajót Marseille-ben. Az Aquarius az utolsó civil mentőhajó a Földközi-tenger középső részén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×