eur:
392.56
usd:
366
bux:
66887.72
2024. április 25. csütörtök Márk
A 49. Kékszalag Erste World Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye a rajt után Balatonfüred közelében 2017. július 6-án.
Nyitókép: Bodnár Boglárka (MTI)

Drasztikus intézkedésre volt szükség a Balatonon

10 centiméterrel megemelik a Balaton vízszintjét – mondta az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója.

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan napirenden volt, hogy hogyan lehet megoldani a Balaton vízpótlását. A vízhozamot csak úgy lehet emelni, ha más vízgyűjtő területről átvezetik a vizet - mondta Láng István. Ezt a megoldást a nyolcvanas években elvetették a tudósok.

Az utóbbi időszakban azonban – a szélsőséges csapadékhiány miatt – jelentősen romlott a Balaton helyzete, így egyetlen megoldás maradt:

magában a tóban tárolnak vizet, vagyis megemelik az üzemvízszintet.

Ezzel a módszerrel azonban veszélybe kerülhetnek a nádasok: a vízszintemelkedés miatt egyrészt visszaszorulhat, másrészt viszont új helyeken jelenhet meg a növényzet. A Kis-Balaton vízének magassága a téli időszakban alacsonyabb lenne, így a Balatonból visszafolyna a víz a tóba, ennek kiküszöbölése érdekében télen alacsonyabb üzemvízszintet állítanak be a magyar tengeren - mondta a főigazgató.

A Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársa következményként a nádasok további pusztulását emelte ki. Tóth Viktor hozzátette: a többi élőlénycsoportot maga a vízszintváltozás nem érinti. A nádas pusztulásával azonban az a legnagyobb probléma, hogy kulcsszerepe van a táplálékláncban, ez az egész rendszer összeomlásához is vezethet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×