eur:
392.62
usd:
365.96
bux:
66816.39
2024. április 26. péntek Ervin
Fürdőzők a velencei szabad strandon 2013. július 29-én. A tartós hőség miatt erre a napra is tizenöt megyére a legmagasabb fokú, piros, a többi, északkeleti megyére pedig másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Több megyében a viharos széllökések és heves zivatarok miatt ugyancsak másodfokú figyelmeztetés van érvényben.
Nyitókép: MTI Fotó: Földi Imre

Nagy munka zajlik a Velencei-tónál

A Velencei-tó vízminőségének javítását célozza a 14 milliárd forintos, európai uniós támogatásból a tó körül már megkezdődött komplex partfal-rekonstrukciós program.

A Széchenyi 2020 keretében megvalósuló projekt első számú célja a Velencei-tó vízminőségének fenntartható javítása, a part menti területek magasabb színvonalú megőrzése, illetve ezeknek a biztosítása. A programban többféle beavatkozás valósul majd meg:

  • partfal-rekonstrukció,
  • vízfolyások és a vízminőségi tározók rendezése,
  • öbölkotrások,
  • mederanyagelhelyezés és
  • halbölcsők kialakítása

- mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Halbölcsőket létesítenek

A halak a természetes szaporodásának részletes megfigyelései és tapasztalatai alapján a tó még kiépítetlen partfalú részein olyan területeket hoznak majd létre, amelyek a halak természetes szaporodását és ivadéknevelését teszik lehetővé - magyarázta a szóvivő.

A halbölcsők április-májustól 90 napig fognak működni, ezt követően a leeresztik a vizüket, a felnevelt ivadékokat pedig visszaengedik a tóba.

A projektben hat természetes ívóhely, illetve két fenntartható halbölcső létesül majd.

Komplex fejlesztés

A beavatkozásoknál figyelembe kell venni a turistaszezont is, ezért nyáron csak bizonyos helyeken kezdték el a kivitelezést: az evezőspálya partfalrekonstrukciója, illetve kisebb kotrások, valamint a Cserepes-szigeten való munkálatok zajlanak - jegyezte meg Siklósi Gabriella.

A rekonstrukciós folyamat vége egyelőre nem ismert pontosan, mert időjárásfüggő, hogy milyen gyorsan haladhat a kivitelezés - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×