eur:
388.37
usd:
360.43
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Új népszámlálás lesz

Csak 2021-ben tartják, de már most megkezdi a Központi Statisztikai Hivatal az előkészítést.

A KSH szerdától véleménykutatást végez, hogy felmérje, mit gondolnak az emberek a személyazonosító adat megkérdezésével történő népszámlálás lehetőségéről.

A legutóbbi két népszámlálás során nem vettek fel személyazonosító adatokat, egyedül a megkérdezettek lakcímét rögzítették, de később ezt is leválasztották a kérdőívek adatairól.

A KSH szerint azonban a személyazonosító adatok - így például a név - felhasználása lehetővé tenné az állami nyilvántartásokban rendelkezésre álló adatok átvételét, ezáltal a kérdőív rövidebb lehetne, és a megkérdezettek gyorsabban végezhetnének a válaszadással.

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon és Szlovákiában nem szükséges semmilyen személyes azonosítót megadni a népszámlálás során.

A KSH éppen ezért változtatna az eddigi adatfelvételi módszerén, és a következő hetekben fel kívánja mérni, mit szólnának ehhez a megkérdezettek.

A népszámláláskor felvett adatokat a KSH a feldolgozást követően a személyazonosító adattól megfosztva tárolná, az így kapott adatok közlésére pedig továbbra is kizárólag összesített formában kerülhetne sor, a személyek beazonosíthatatlanságát garantálva.

A KSH honlapján közzétett tájékoztatójában azt írta, hogy a július 22-ig zajló véleményfelmérés két csatornán történik. A válaszadók egy részét, 6 ezer embert összeírók keresnek majd fel, további 16 ezer ember pedig önálló internetes kitöltéssel vehet részt a felmérésben.

A válaszadás önkéntes és anonim, a kérdőív kitöltése 25-30 percet vesz igénybe - áll a KSH honlapján.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×