eur:
394.4
usd:
371.58
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Választás: polgármesterek és jelöltek

Az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász szerint ha egy hivatalban lévő polgármester egyéni vagy listás jelöltként bejut az Országgyűlésbe, akkor fél éven belül új polgármester-választást kell kiírni.

Ha egy hivatalban lévő polgármester egyéni vagy listás jelöltként bejut az Országgyűlésbe, akkor fél éven belül új polgármester-választást kell kiírni – nyilatkozta az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász.

A fővárosban négy polgármester található a pártok országos vagy egyéni listáján.

Több fővárosi kerület polgármestere is indul az országgyűlési választásokon. Ha bejutnak a Parlamentbe és az országgyűlési mandátumot választják, akkor fel kell adniuk a polgármesteri posztot és új polgármestert kell választani.

A legismertebb ilyen jelölt Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, aki 2014-ben a baloldali összefogás jelöltjeként nem jutott a parlamentbe, de 2014 őszén Zugló polgármesterének választották. 2017-ben a Párbeszéd, 2018-ban pedig az MSZP választotta miniszterelnök-jelöltnek. Karácsony Gergely vezeti a pártszövetség közös listáját.

Az ellenzéki politikus az Indexnek múlt héten azt mondta, hogy sokan kérték arra, hogy akár ellenzékben is vezesse a pártszövetséget, de az elsődleges célja, hogy befejezze a megkezdett polgármesteri munkáját, mert egy csomó fejlesztés, amit elkezdtek, most érik be.

Szintén az ellenzéki oldalon indul Hajdu László, aki a Demokratikus koalíció színeiben lett polgármester 2014-ben ismét, most a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltjeként indul a 12-es számú választókerületben, amely a 15. kerület és a 4. kerület egy részét jelenti. A DK országos listáján az 53. helyen szerepel.

A kormányoldalon Kocsis Máté, a 8. kerület polgármestere. Ő egyéni jelöltként Budapest 6-os számú választókerületében indul a Fidesz egyéni jelöltjeként, a párt országos listáján a 31. helyet kapta.

Borbély Lénárd Csepel fideszes polgármestere. A 21. és 23. kerületet magába foglaló 17-es számú választókerület kormánypárti jelöltje Németh Szilárd, Borbély Lénárd a párt országos listáján a 175. helyet kapta.

Lövétei István alkotmányjogász szerint ha egy hivatalban lévő polgármester egyéni vagy listás jelöltként bejut az Országgyűlésbe, akkor fél éven belül új polgármester-választást kell kiírni.

Ha egy a hivatalban lévő polgármester egyéni, vagy listás jelöltként bejut a Parlamentbe, akkor megürül a polgármesteri tisztség, és új választást kell kiírni - erről beszélt Lövétei István alkotmányjogász. Hozzátette ennek az átfutási ideje pár hét, vagy hónap is lehet.

"Ki kell írni a meghatározott időpontra a polgármester választást, és abban a pillanatban újra választanak valakit polgármesterré"- mondta Lövétei István.

Egy határidő van azzal kapcsolatban, hogy mikorra kell kiírni az új polgármester választást: jövő ősszel lesz az önkormányzati választás. Idén viszont eltolódik az önkormányzati választás és az országgyűlési választások közötti idő. Ez egy normális dolog, hogy néhány hónapot csúszik a megürüléstől a választásokig - tette hozzá az alkotmányjogász.

"Amikor nincs hivatalban lévő polgármester, akkor minden megy tovább, és valamelyik helyettes polgármester átveszi a polgármesteri funckiókat. Az országgyűlési választások ilyen fűtött légkörben történnek, például Márki-Zay Péter megválasztása is ilyen fűtött légkörű eredményt hozott. Nincs kizárva,hogy a polgármesterek megválasztása szintén hoz egy kis politikai turbulenciát."- mondta Lövétei István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×