eur:
394.09
usd:
365.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Balaton magas vízállása és a viharos szél miatt kicsapódó hullámok által elárasztott balatonfenyvesi szabadstrand 2016. március 4-én.
Nyitókép: Varga György

Víz alatt a Balaton-part, és csak a Nap a megoldás

Még mindig magas, több mint 130 centiméter a Balaton vízszintje, pedig folyamatosan engedik le a tó vizét. Ez különösen Balatonfenyvesen okoz problémát.

Balatonfenyves térségét nem kíméli a viszontagságos időjárás, továbbra is gondot okoz a belvíz. A rendkívüli mértékű csapadék, és a Balaton magas vízállása közrejátszott abban, hogy a település bizonyos részeit elöntötte a víz, ami komoly kihívások elé állította a város vezetését.

"A Balatonnak 120 centi a szabályozott, maximális vízszintje, a mai állapot 133 centi, tehát 13 centivel magasabb, mint amennyi lehetne"

- mondta Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere.

Lombár Gábor azt is kifejtette, hogy a sok csapadék ellen homokzsákokkal próbáltak meg védekezni, és átemelő szivattyúkkat is használtak, hogy a víz ne ömöljön be a település többi részére. A házakba szerencsére nem tört be a víz, de a község gondnoka és a polgármester is folyamatosan járják a települést, és figyelik az állapotokat.

Az ilyen szélsőséges időjárásra nem lehet felkészülni, csakúgy, mint a Balaton ingadozó vízszintjére sem. Lombár Gábor kifejtette, hogy Balatonfenyves állami támogatásokból szeretné a partot magasabbra építeni, illetve egy olyan rendszert kialakítani, amely lehetővé teszi, hogy a víz könnyedén visszaáramoljon a Balatonba.

A polgármester szerint ha hétvégére kisüt a nap és apadni fog a víz a csatornákban, az nagyban javíthat a helyzeten. A húsvét utáni csendes időben már nem volt olyan probléma, ahol be kellett volna avatkozni - mondta a polgármester. Abban reménykednek, hogy az időjárás most már kegyes lesz hozzájuk.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy kedd reggel a Balaton átlag vízállása 133 centiméter volt, mivel az elmúlt napok kimondottan csapadékosak voltak a vízgyűjtő területeken. (A 2018-as március, a negyedik legcsapadékosabb volt a Balaton vízgyűjtőterületén.)

"Szélsőséges mennyiségű csapadék esett le az elmúlt egy hónapban. Ez nagy kihívás elé állítja a vízügyi szakembereket, hiszen folyamatosan, nagy sebességgel kell engedni a vizet a Balatonból"

- emelte ki Siklós Gabriella. Hozzátette, a belvíz szempontjából viszont az elmúlt napok napsütése jót tett.

Most mintegy 87 ezer hektár terület van víz alatt az országban, ennek a fele vetés és szántó.

Az árvízi helyzet elsősorban az ország észak-keleti régióját érintette súlyosabban, hiszen ott vonultak le árhullámok, például a Sajón és a Hermádon, és árad a Bodrog is - mondta a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×