eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az autóipari Modine Hungária Kft. új gyártóüzemének átadóünnepségén Mezőkövesden 2018. március 27-én.
Nyitókép: Vajda János

Szijjártó: új helyzet van az Egyesült Államokkal

A végsőkig kiáll igaza mellett Magyarország a migráció kérdésében - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: Magyarország várja, hogy az Egyesült Államok leendő budapesti nagykövete megkezdje munkáját.

Szijjártó Péter az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: a biztonság kérdése az első, amikor a migrációról tárgyal Magyarország a nemzetközi fórumokon.

„A biztonsághoz fűződő jog valóban alapvető emberi jog, míg a migrációhoz fűződő jog nem található meg az alapvető emberi jogok között. Fontos, hogy hűen a nemzetközi szerződésekhez és jogszabályokhoz a végsőkig ragaszkodjunk az igazunkhoz. Ha elismertetik a migrációt alapvető emberi jogként, akkor mindenki fog menni keresztül-kasul a világban, és az a mi biztonság érdekeinkkel ellentétes” - fejtette ki.

A tárcavezető az Arénában az Egyesült Államok és Kína közötti gazdasági szembenállásról is beszélt.

„A nagyok csatája zajlik,

nekünk ebben meg kell találni azt a pontot, ahol a magyar emberek, munkahelyek és vállalatok számára a legjobb álláspontot tudjuk kialakítani” - emelte ki Szijjártó Péter. Hozzátette: fontos, hogy májusig legyen megállapodás a vámügyben.

A miniszter elmondta, hogy mivel még nincs új külügyminisztere az Egyesült Államoknak, nem tárgyalhatott vele, a területért felelős államtitkárral, Wes Mitchell-lel azonban rendszeres és hatékony az egyeztetés. Az amerikai politikus a közép-európai térséget az Egyesült Államok természetes európai szövetségeseként tartja számon – tette hozzá.

„Az Egyesült Államokkal a politikai együttműködésben új helyzetről beszélhetünk,

közben a gazdasági és katonai együttműködés zavartalanul halad tovább” - fejtette ki.

Szijjártó Péter hozzátette:Magyarország várja, hogy az Egyesült Államok leendő budapesti nagykövete megkezdje munkáját, de ennek ideje jórészt a szenátustól függ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×