eur:
394.46
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A 2014. július 9-én a szombathelyi Markusovszky Kórház Szülészeti Osztályáról ellopott és időközben előkerült újszülött csecsemő üres kiságya az otthonában 2014. július 10-én. A gyermek még kórházban van. A rendőrség kizárta az emberkereskedelem gyanúját az eltűnt újszülött ügyében. Bebizonyosodott, a gyermeket azzal a szándékkal vitték el a kórházból, hogy megtartsák.
Nyitókép: Varga György

Harmadik helyen egy szomorú rangsorban

A kiskorúak jogellenes külföldre vitelét megakadályozó projektről tartottak konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Magyarországról évente mintegy 2-300 gyermek tűnik el. A projektről Székely Zoltán rendőrőrnagy, tanársegéd, a Rendőrség Tudományos Tanácsának pályázati szakértője beszélt.

Nem állunk jól a kiskorúak eltűnése tekintetében:

Magyarország a 3. helyen szerepel európai viszonylatban azon országok között, ahonnan kiskorúak tűnnek el.

Ezen a szomorú piacon Románia foglalja el az első helyet, az összes áldozat közel 40%-a Romániából származik. A 2. helyen követik őket a bolgárok 18%-al, és 13-15% körüli értékkel Magyarország a harmadik. A kulcs az útvonalban és a gazdasági helyzetünkben rejlik. Az útvonal pedig Nyugat-Európába vezet: Franciaország, Hollandia, Svájcés a Benelux államok a legnagyobb felvevő piacai a gyermekprostitúciónak, a szervkereskedelemnek, és a gyermekek koldusmaffia céljára történő adásvételének - mondta Székely Zoltán rendőrőrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanársegédje.

"Az elmúlt évtizedekben körülbelül egy kisvárosnyi gyermek tűnt el Magyarországról. Tízezer főnél többre becsüljük azoknak a gyermekeknek a számát, akik jogellenesen kerültek Magyarországról külföldre, és ennek a sokszorosára becsüljük azt a létszámot, akik Magyarországon keresztül váltak ilyen módon áldozattá" - tette hozzá a rendőrőrnagy.

Sajnos az esetek többségében jellemző, hogy rokonok, családtagok, vagy családhoz közeli barátok azok, akik miatt a gyermek később áldozattá válik.

Tipikus példa, hogy mélyszegénységben élő családok gyermekeire tesznek adásvételi ajánlatot.

"Az egyik ismerősünknél például 8000 eurót ígértek egy 8 gyermekes család legkisebb gyermekéért az édesanyának."

Ez természetesen illegális tevékenységnek minősül, és egy rendkívül komplex fellépést kívánó rendszer. "Mi határrendészek vagyunk, a határon történő ellenőrzésre fókuszálunk. Tehát mi azt a nagyon vékony vonalat céloztuk meg a projektben, ami kevesebb, mint egy percig tartó ellenőrzést jelent, amikor a határátkelő helyen ellenőrzésre kerül a határátlépő személy" - mondta Székely Zoltán.

Az új projektben kiképeztek 240 specialistát, akik a határon rövid idő alatt képesek kizárni vagy megerősíteni a gyanúokot, ami alapján majd később ellenőrzést lehet kezdeményezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×