eur:
394.45
usd:
369.62
bux:
65196.65
2024. április 19. péntek Emma

Nincs elzárt település vagy járhatatlan út az országban a havazás miatt - a nap hírei

A hétvégén várható rendkívül hideg időre felkészültek a hajléktalanszállók. Módosult a villamosenergiáról szóló törvény, könnyebb lesz kiserőműveket létesíteni. Aláírta a Donyec-medence megszállt területeinek reintegrálásáról szóló törvényt az ukrán államfő.

A havazás miatt nincs járhatatlan út vagy elzárt település az országban - mondta az InfoRádióban a katasztrófavédelem helyettes szóvivője. A fővárosban sem okoz komoly fennakadást a havazás, a főutak és közösségi közlekedési utak járhatóak. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint nincsenek rendkívüli időjárási körülmények Magyarországon. Nem emelkedett jelentősen a napi átlaghoz képest a balesetek száma sem.

Több mint 11 ezer férőhellyel, felkészült a hajléktalanellátó rendszer a február utolsó napjaira várható rendkívüli hidegre. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte: az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága eddig országosan 84, a fővárosban pedig 83 százalékos volt. A krízisidőszak többletköltségeire 360 millió forintot biztosít a kormány, ezen felül az extrém hideg miatt az esetleg megnövekvő költségekre 50 millió forintot különítettek el. A hajléktalanok ellátására az egyházi és civil segélyszervezetek is felkészültek.

Megkönnyíti a megújuló energiaforrással gazdálkodó kiserőművek létesítését az Országgyűlés által most elfogadott javaslat. Az előterjesztés bevezeti a termelői elosztó hálózat fogalmát, amely lehetővé teszi nem engedélyköteles kiserőművek csatlakoztatását. Banki hitelt is kínálnak azoknak a gazdáknak, akik naperőművet létesítenek. Emellett a vallásszabadság napjává nyilvánította a parlament január 13-át. 1568-ban ezen a napon fogadta el a tordai vallásügyi törvényt az erdélyi országgyűlés. Ezen kívül törvényt alkotott az Országgyűlés a margitszigeti teniszközpont megépítéséért. A létesítmény a 2019-es budapesti ATP férfi tenisztornához szükséges.

Nyilvántartásba vették az első jelölteket az áprilisi országgyűlési választásra. A Nemzeti Választási Iroda honlapján olvasható adatok szerint kedd kora délutánra 8 jelöltet vettek nyilvántartásba, valamennyien a Fidesz-KDNP színeiben indulnak a választáson. Rajtuk kívül 45 jelölt adta le ajánlásait, ám róluk a bizottságok még nem döntöttek. Az országgyűlési választáson az indulhat jelöltként, aki a március 5-i határidőig összegyűjti az induláshoz szükséges 500 érvényes ajánlást.

Mind a 106 körzetben összegyűjtötték az induláshoz szükséges aláírásokat a Fidesz egyéni képviselőjelöltjei - jelentette be a párt kommunikációs igazgatója. Hidvéghi Balázs videoüzenetében azt mondta, sok helyen az előírt 500 aláírás többszöröse gyűlt össze, így a párt minden körzetben készen áll a választási kampányra.

Már csak a Momentummal tart elképzelhetőnek együttműködést az LMP miniszterelnök-jelöltje a Gémesi György vezette Új Kezdettel kötött választási szövetség után. Szél Bernadett az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a Jobbikkal továbbra sem lát lehetőséget az együttműködésre, mert - mint mondta - nem hiszi, hogy egy politikus hiteles tud maradni, aki pálfordulást hajt végre. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Jobbikkal ügyek mentén tudnak együttműködni. Az MSZP-vel és a DK-val is kizárta az együttműködést: ezt azzal indokolta, hogy az LMP a régi elit kihívója, nem a szövetségese.

A többi között elszámoltatást, a határőrség visszaállítását, a bérunió megvalósítását és bérlakás-építést ígér a Jobbik a párt elnöke által most ismertetett választási programban. Vona Gábor úgy fogalmazott: egy szabad, élhető, igazságos és biztonságos Magyarország reményében alkották meg a Magyar szívvel, józan ésszel, tiszta kézzel címet viselő programot. Hozzátette: az elszámoltatást egy korrupcióellenes ügyészség felállításával tervezik.

Romániában várhatóan 2020-2021-ben kezdi el a fekete-tengeri földgáz kitermelését az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV Petrom. A romániai ásványkincsek kitermelését szabályozó kormányzati ügynökség vezérigazgatója elmondta: a kitermelés tervezett mennyisége évi 6 milliárd köbméter. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter február elején bukaresti tárgyalásai után bejelentette: 2022-től lehetőség lesz jelentős mennyiségű, a Fekete-tengeren kitermelt gáz Magyarországra szállítására.

Ukrajnában aláírta a Donyec-medence megszállt területeinek reintegrálásáról szóló törvényt az államfő. Petro Porosenko hangsúlyozta: a jogszabály nem ütközik Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival, beleértve a minszki megállapodásokat. A parlament által január 18-án elfogadott törvény Oroszországot agresszor államnak minősíti, a szakadár kelet-ukrajnai népköztársaságokat pedig ideiglenesen megszállt területeknek. Moszkva tiltakozott a törvény elfogadása ellen.

Nemzetközi békekonferencia összehívását sürgeti a Palesztin Hatóság elnöke. Mahmúd Abbász az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt arról beszélt: 2018 közepéig széles körű békekonferenciát kell rendezni azért, hogy teljes jogú tagságot kaphasson a palesztin állam a világszervezetben, illetve menetrendet vázoljanak fel az Izraellel fennálló vitás kérdések rendezésére. Ismét bírálta Donald Trump amerikai elnököt, amiért tavaly decemberben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×