INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

inforádió

aréna

vecsei miklós

magyar máltai szeretetszolgálat

Másképp segítenek a legszegényebbeken

InfoRádió

Új szemléletmód alapján próbál segíteni az öt legszegényebb településen az öt legnagyobb karitatív szervezet - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

Harmincegy járásban már működik egy gyerekesély program, amelyet az önkormányzatok működtetnek és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felügyel – mondta Vecsei Miklós. A szervezet alelnöke hozzátette, erre épül az öt legnagyobb karitatív szervezettel összefogva egy új program, ami más szemlélet alapján nyújtana segítséget a rászorulóknak.

„Azt lehet látni, hogy nem feltétlenül jobban csináljuk, hanem egy kicsit másképp. Napokon-heteken belül elindul az a program, amelyben öt nagy karitatív szervezet ezt a fajta szemléletet megpróbálja összehangolni az öt legszegényebb járásban. Ha az első időszakban sikeresnek bizonyul, azt reméljük, még több nagy karitatív szervezetet is be tudunk hívni. Azt gondolom, lesz változás. A nagy hiányokat próbáljuk pótolni és az önkormányzatokat is biztatni, hogy a lehetetlennek látszót is lépjék meg velünk.”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke arról is beszélt, hogy azokon a településeken, ahol segítenek, szorosan együtt kell működniük az önkormányzatokkal.

„Nagy szervezetek vezetőiként arra kell ügyelni, hogy olyan helyzetet teremtsünk, amiben a szociális munkásaink valóban meg tudnak állni. Mindent közösen kell csinálni. Ha nem az önkormányzattal együtt működöm, akkor megbuktam.”

Vecsei Miklós elmondta, nem kell sok időt tölteniük egy-egy településen, ugyanis az ott élők közül sokan támogatják a szervezet munkáját. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke elmondta azt is, azon dolgoznak, hogy néhány településen az ingyenes tankönyv mellett ingyenes szemüveget is kapjanak a gyerekek.

Vecsei Miklós a gyerekesély programról szólva, kiemelte: hatszáz település elindult: remekül használja a kötelező óvodáztatást, tudott mit kezdeni a családi pótlék átalakításával, jól használja a közmunkát. Ugyanakkor van 150, ahol mindezt nem tudják; a visszájára fordul: minél több pénz van, annál nagyobb a baj, vagy maga a polgármester az uzsorás.

„Ez nem azt jelenti, hogy meg kell változtatni a rendszert, hanem jobban kell figyelni ott, ahol nem működik.”

Nem mindegy, hogy a ma megszülető gyermekek 2050-ben munkaképesek lesznek vagy segélyért állnak sorba – hangsúlyozta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

Kapcsolódó hang

Másképp segítenek a legszegényebbeken
 
Gyerekesély program
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018