eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
November végén köthetik meg az első ellenzéki együttműködést

November végén köthetik meg az első ellenzéki együttműködést

A sajtóhírekkel ellentétben az LMP és az Új kezdet még nem állapodott meg a választási együttműködésről - tájékoztatta az InfoRádiót az LMP szóvivője. November végén írhatják alá a megállapodást. Az Új Kezdet elnöke szerint az a legvalószínűbb, hogy pártjának jelöltjei LMP-sként indulnak el a választáson.

Félreértések jelentek meg a sajtóban, még nem állapodott meg a választási együttműködésről az LMP és az Új Kezdet. A két párt között folynak a tárgyalások, minden valószínűség szerint hamarosan meg fognak egyezni, és bejelentik a részleteket – mondta az LMP szóvivője.

Kanász-Nagy Máté közölte: felmerült a pártszövetség és a közös lista is, minden lehetőséget megvizsgálnak, és a végleges megállapodást hamarosan bejelentik.

Beolvadásról nincs szó, inkább az lehetséges, hogy az Új Kezdet tagjai helyet kapnak az LMP listáján

– tette hozzá.

Ha közös listán indulnának a pártok, akkor nem 5, hanem 10 százalékos eredményt kellene elérni a parlamenti bejutáshoz. A szóvivő kiemelte: arra számítanak, hogy bőven meglesz a 10 százalék fölötti eredmény, így ezt a szempontot nem mérlegelik az együttműködés kialakításában.

Együtt több, mint külön

Gémesi György, az Új Kezdet elnöke arról számolt be, hogy eddig részmegállapodásokat kötöttek, a véglegest az LMP november 25-i kongresszusa után lehet aláírni.

Az Új Kezdet olyan megoldásban érdekelt, ami

a két párt együttműködéséből egy többlet erőteret tud kihozni

– emelte ki a gödöllői polgármester.

„Az Új Kezdet egy féléves párt, míg az LMP országos pártként működik, parlamenti frakcióval is rendelkezik. A kettő együtteséből több lehet, mint ami külön-külön lenne. Ez lesz az első konkrét együttműködés, és ami több, mint formális vitatkozás a nyilvánosság előtt” - fejtette ki.

Gémesi György közölte: nem fognak beolvadni az LMP-be, a választásra kötnek együttműködést. A legvalószínűbb, hogy pártjának jelöltjei LMP-sként indulnak el a választáson az egyéni körzetekben, és felkerülnek a listára, mert ha pártszövetséget kötnének, akkor öt helyett tíz százalékot kellene elérniük. Nem látnak jobb megoldást arra hogy biztonságban maradjanak – mondta.

Az elnök szerint bővül a tagság és a szimpatizánsok köre, és már az önkormányzati választásokra is készülnek.

Nem támogatják Gyurcsány ötletét

A két párt elutasítja Gyurcsány Ferenc népszavazási kezdeményezését, amellyel megvonná a szavazati jogot a határon túli magyaroktól.

„Szomorúnak tartjuk, hogy valaki ezzel akar kampányolni, és nem tudjuk ezt támogatni. Mi nem a szavazati jogok korlátozásában vagyunk érdekeltek, hanem abban, hogy minél többen vehessenek részt a választáson. A kiterjesztésben gondolkodunk, abban, hogy a levélben szavazás lehetőségét megteremtsük a külföldön élő magyarok számára” - fejtette ki az LMP szóvivője.

Gémesi György is azt mondta: elítéli Gyurcsány Ferenc kezdeményezését. Nem tartja helyesnek, hogy a volt kormányfő érzelmi kérdést csinál ebből, nem tisztességes, hogy a kampányban állt elő ezzel az ötlettel – nyilatkozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×