eur:
396.44
usd:
369.78
bux:
70484.83
2024. június 25. kedd Vilmos
KRESZ-tábla miatt is lehet majd bíróságra menni

KRESZ-tábla miatt is lehet majd bíróságra menni

Jelentős változásokat hoz az új közigazgatási eljárási törvény; bővül a bírósághoz fordulás joga a közigazgatási perekben – mondta az InfoRádióban az Országos Bírósági Hivatal (OBH) közigazgatási perrendtartási munkacsoportjának vezetője. Barabás Gergely hozzátette: támadhatók lesznek a kamarai szabályzatok, de akár egy kihelyezett KRESZ-tábla miatt is a bírósághoz lehet fordulni.

A közigazgatási perrendtartás három területen hoz jelentős változást. Egyrészt kiszélesedik a közigazgatási bírói út, a mostanihoz képest jóval több ügy kerül bíróság elé. Másrészt a Fővárosi Törvényszék hatáskört kap egyes kiemelt ügyekben. Végül megerősödik az ítélet végrehajtása, ami nagyobb jogvédelmet jelent majd a polgárok számára – mondta az InfoRádió Paragrafus című magazinjában Barabás Gergely.

A közigazgatási bíróság előtt most jellemzően úgynevezett hatósági ügyek vannak, amelyek formális közigazgatási határozattal érnek véget. A jogvédelem hatékonysága és a bírói út lehetőségének biztosítása érdekében a közigazgatási cselekményekre is kiterjeszti az ügykört az új jogszabály. Így tehát lehetőség lesz kamarai döntések, szabályzatok, vagy akár egy közterületi szoborállítás megtámadására.

A változás szükségszerűen emelni fogja a közigazgatási ügyek számát, bár ennek mértékét nehéz pontosan megbecsülni – hangsúlyozta az OBH közigazgatási perrendtartási munkacsoportjának vezetője.

A témával bővebben az InfoRádió csütörtök este nyolc órakor kezdődő Paragrafus című jogi magazinja foglalkozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül
"Kötelesség"

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×