eur:
394.05
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Új riasztási rendszerrel készülnek az utcai diszpécser szolgálatok

Új riasztási rendszerrel készülnek az utcai diszpécser szolgálatok

November elsejétől kezdődik a téli krízis időszak. A szociális rendszer felkészült a hajléktalanok fogadására a legszélsőségesebb időjárási körülmények között is – mondta az InfoRádiónak Czibere Károly államtitkár.

Hagyományosan novemberben kezdődik a téli krízisidőszak, ilyenkor a szociális rendszernek a hideg idő miatt megnövekedett feladatokkal kell megküzdenie. A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta, a legfontosabb cél, hogy senkinek ne kelljen közterületen éjszakázni. Czibere Károly hozzátette idén is növelték a férőhelyek számát.

„Nem csak felkészítettük, hanem tovább is fejlesztettük a rendszert” – hangsúlyozta az államtitkár. Országosan 9600 férőhely áll rendelkezésre, ez novemberben további 1500-zal bővül. Az így elérhető 11 100 férőhely elegendő lesz a krízisidőszakban, és így senkinek nem kell közterületen éjszakáznia – tette hozzá.

Idén a leghidegebb napokon új riasztási rendszerrel készülnek az utcai diszpécser szolgálatok. Az úgynevezett vörös kódot nem lehet majd az utcáról igénybe venni, a diszpécsereknek kell bejelentést tenni, így lendül működésbe a rendszer.

A vörös kód azt a célt szolgálja, hogyha szükség van speciális – például kórházi kezelés utáni – ellátásra, akkor felkészült szakemberek és megfelelő felszerelés álljon rendelkezésre – mondta Czibere Károly. Ennek érdekében mozgósítják a nem hajléktalanokat ellátó bentlakásos intézményeket is.

Kísérleti programot indított a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Integrációs Központ, a Budapesti Módszertani Központ, a Hajléktalanokért Közalapítvány és a Menhely Alapítvány, valamint a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság. Először, közös összefogásban próbálnak, szakmai alapon nyugvó módszert kidolgozni az aluljárókban meghúzódó hajléktalanok, drogfüggők és mentális betegségekkel küzdő emberek megsegítésére. A Deák, Kálvin és Blaha Lujza téren induló kezdeményezésről Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa beszélt az InfoRádiónak.

Az elsődleges cél, hogy a három említett aluljáróban és azok környékén életvitelszerűen tartózkodó emberek számára jobb alternatívát tudjanak nyújtani – mondta a szervezet munkatársa, aki úgy véli, a generális megoldások hosszú távon nem vezetnek célra, minden egyéni történetre egyedi gyógymódot kell kínálni.

A hajléktalanokat segítő civil- és egyházi szervezeteket, alapítványokat a krízis időszakra való felkészülésre a kormány 360 millió forintos pályázati keretösszeggel segítette idén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×