INFORÁDIÓ
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit

hajléktalan

tél

krízis

szociális rendszer

Új riasztási rendszerrel készülnek az utcai diszpécser szolgálatok

Új riasztási rendszerrel készülnek az utcai diszpécser szolgálatok

Infostart

November elsejétől kezdődik a téli krízis időszak. A szociális rendszer felkészült a hajléktalanok fogadására a legszélsőségesebb időjárási körülmények között is – mondta az InfoRádiónak Czibere Károly államtitkár.

Hagyományosan novemberben kezdődik a téli krízisidőszak, ilyenkor a szociális rendszernek a hideg idő miatt megnövekedett feladatokkal kell megküzdenie. A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta, a legfontosabb cél, hogy senkinek ne kelljen közterületen éjszakázni. Czibere Károly hozzátette idén is növelték a férőhelyek számát.

„Nem csak felkészítettük, hanem tovább is fejlesztettük a rendszert” – hangsúlyozta az államtitkár. Országosan 9600 férőhely áll rendelkezésre, ez novemberben további 1500-zal bővül. Az így elérhető 11 100 férőhely elegendő lesz a krízisidőszakban, és így senkinek nem kell közterületen éjszakáznia – tette hozzá.

Idén a leghidegebb napokon új riasztási rendszerrel készülnek az utcai diszpécser szolgálatok. Az úgynevezett vörös kódot nem lehet majd az utcáról igénybe venni, a diszpécsereknek kell bejelentést tenni, így lendül működésbe a rendszer.

A vörös kód azt a célt szolgálja, hogyha szükség van speciális – például kórházi kezelés utáni – ellátásra, akkor felkészült szakemberek és megfelelő felszerelés álljon rendelkezésre – mondta Czibere Károly. Ennek érdekében mozgósítják a nem hajléktalanokat ellátó bentlakásos intézményeket is.

Kísérleti programot indított a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Integrációs Központ, a Budapesti Módszertani Központ, a Hajléktalanokért Közalapítvány és a Menhely Alapítvány, valamint a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság. Először, közös összefogásban próbálnak, szakmai alapon nyugvó módszert kidolgozni az aluljárókban meghúzódó hajléktalanok, drogfüggők és mentális betegségekkel küzdő emberek megsegítésére. A Deák, Kálvin és Blaha Lujza téren induló kezdeményezésről Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa beszélt az InfoRádiónak.

Az elsődleges cél, hogy a három említett aluljáróban és azok környékén életvitelszerűen tartózkodó emberek számára jobb alternatívát tudjanak nyújtani – mondta a szervezet munkatársa, aki úgy véli, a generális megoldások hosszú távon nem vezetnek célra, minden egyéni történetre egyedi gyógymódot kell kínálni.

A hajléktalanokat segítő civil- és egyházi szervezeteket, alapítványokat a krízis időszakra való felkészülésre a kormány 360 millió forintos pályázati keretösszeggel segítette idén.

Kapcsolódó hang

A kormány is felkészült a téli krízisidőszakra
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018