INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

uv-sugárzás

országos meteorológiai szolgálat

napsütés

Egyre több veszélyes sugárzásra kell számítani Magyarországon is

Egyre több veszélyes sugárzásra kell számítani Magyarországon is

Infostart

Már most is magas lehet az UV-sugárzás, tavaly már júniusban is több figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat - mondta el az InfoRádióban Tóth Zoltán légkörfizikus.

Egyre több veszélyes sugárzásra kell számítani Magyarországon is

A napból érkező elektromágneses sugárzásokat, így az UV-sugárzást is több tényező befolyásolja - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat légkörfizikusa. A legfontosabbak: a nap horizont feletti magassága, az ózontartalom és a légkör szennyezőanyagoktól függő sugárzásáteresztő képessége - sorolta Tóth Zoltán.

Egyre több veszélyes sugárzásra kell számítani Magyarországon is

„Ha derült az ég, nincs felhő az égen és az ózon is alacsony, nagyon magas lehet az UV-sugárzás. Június elején már nagyon közel vagyunk a maximális napmagassághoz. A horizont feletti magasság egy nap alatt is változhat, de a maximális napállás függ attól, hogy az év melyik részén járunk, télen jóval kisebbek a maximális delelési napmagasságok.”

Volt már olyan, hogy júniusban kellett kiadni UV-sugárzásra vonatkozó riasztást - mondta Tóth Zoltán. A következő napra várható maximális értékek országos eloszlását már április közepétől kiadja az Országos Meteorológiai Szolgálat, figyelmeztetést pedig akkor, ha vagy az ország területén legalább 50 százalékán másnap a maximális UV-sugárzás értéke várhatóan meghaladja a 7,5-es értéket, vagy ha az ország valamelyik felének legalább 75 százalékán eléri a 7,5-et - mondta a légkörfizikus.

„Egyre több veszélyesen nagy UV-sugárzásra kell számítanunk.”

Kapcsolódó hang

Nő az UV-sugárzás
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018