eur:
389.54
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Baán László: így alakul át a közlekedés a Városligetben

Az év végéig eldőlhet, hogyan váltják ki a Kós Károly sétányt, amelyet lezárnak majd az autóforgalom elől a Liget Budapest projekt keretében - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László. A Szépművészeti Múzeum felújításáról az intézmény igazgatója elmondta, 2018 őszétől ismét látogathatóak lesznek az állandó tárlatok és a teljesen megújult épület.

Az év végére lezárulhatnak a tárgyalások a Városliget és környéke közlekedési struktúrájának átalakításáról – mondta Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

„Régi igény, hogy az M3-as autópályáról rázúduló autóforgalom elől le kellene zárni a Kós Károly sétányt. Ez egy cél, de a fővárossal kell egyeztetni, hogy ha lezárható, milyen új forgalmi rend kialakítását igényli a Városliget körül.”

A Kós Károly sétányt csak akkor zárják le, ha már az azt helyettesítő utak átalakítása, megépítése befejeződött, erről várhatóan az év végéig dönt a kormány - mondta Baán László.

„Vannak különböző változatok, már több terv is van az asztalon, ezeket kell optimalizálni, a legmegfelelőbbet kiválasztani.”

Baán László jelezte, a Dózsa György út-Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez tervezett Városligeti színház építését a megállapodás szerint csak akkor kezdik meg, ha az új forgalmi rend kialakult, vagyis a kivitelezés megkezdését későbbre halasztották. Az biztos, hogy

az 56-osok terén minimalizálni fogják az autóparkolási lehetőséget

– mondta a miniszteri biztos.

„Napi másfél-kétezer autó parkol a Ligetben, ez nonszensz terhelés. Ma még ingyenes az egyik legértékesebb közparkunkban a parkolás, amelyet felszíni parkolóként használunk. Óriási terület, amit vissza tudunk nyerni. A vállalt zöldfelület biztosítása leginkább a lebetonozott területek egy részének visszaadásával történik. Mélygarázsokba tereljük ezt a forgalmat. A zuglói önkormányzat döntése alapján nyártól fizetős lesz végre a parkolás a Ligetben, így meg fog szűnni, hogy napokig-hetekig ingyen lehet az autókat tárolni.”

A közlekedésszervezés átalakítására külön források állnak majd rendelkezésre, ennek lebonyolítása a főváros kompetenciája – mondta el Baán László.

Lesz elég látnivaló

A Szépművészeti Múzeum igazgatója elmondta, az intézmény felújítása az év végére fejeződik be, 2018 őszétől ismét látogathatóak lesznek az állandó tárlatok és a teljesen megújult épület.

„2017 vége az építkezés befejeződésének dátuma, ez tartható. Az átadástól szükség van hét-nyolc, de akár kilenc hónapra is, hogy a felújított tereket újra tudjuk rendezni.

2018 októberében tudunk új állandó kiállítással megnyitni.”

A megújult épület és az állandó kiállítások önmagában elég látnivaló lesz a nyitáskor, 2019-től aztán kezdődik a nagy időszaki kiállítások sora.

„Helyreáll a rend, a Szépművészeti Múzeum minden évben legalább egy nagy, európai rangú kiállítást rendez a megújult falak között.”

Baán László azt is elárulta, az egyszerű kis büfé helyett izgalmas, látványkonyhás étterem várja majd a látogatókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×