eur:
394
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Rossz hír az allergiásoknak: nagyon jön a szezon

Rossz hír az allergiásoknak: nagyon jön a szezon

A tavaszi pollenek egyszerre jelentek meg a levegőben, ez azonban még csak az igazi pollen- és allergiaszezon előfutára - mondta az InfoRádió által megkérdezett allergológus, Nékám Kristóf, a Budai Irgalmasrendi Kórház osztályvezető főorvosa.

A pollenszezon idén szokatlan lesz ahhoz képest, amit az elmúlt években megszokhattunk – mondta Nékám Kristóf allergológus, a Budai Irgalmasrendi Kórház osztályvezető főorvosa.

„Ez a nagyon hideg február lelassította az első pollenek megjelenését, az a tapasztalat, hogy amikor egy kis meleg lesz, az összes pollináló növények – például a mogyoró - elkezdik szórni a virágport, amelyek már két-három hete elkezdhették volna. Mostanra már az összegyűlt összes pollen a levegőbe kerül.”

Erre a koncentráltabb pollenkibocsátásra várhatóan több ember reagál majd – tette hozzá az allergológus.

„Például az éger és a mogyoró magas koncentrációban van, a többi; a juhar, a kőris vagy a nyárfa is megjelent már, de ezek koncentrációja még nem éri azt a szintet, amitől egy átlagos érzékeny betegnek tünetei lennének tőle.”

Nékám Kristóf hangsúlyozta: az allergia nagyon sok különböző tünettel jelentkezhet.

„Ebben még a bőrtünet is benne van, sőt ha a pollen- és az étel: zöldség-, gyümölcs-keresztreakciókat is figyelembe vesszük, akkor akár emésztőszervi tünetek is a pollenek rovására írhatók. Leginkább a szemviszketés, könnyezés a leggyakoribb, ez még talán kevesebbeknél észlelhető, de már eldugulhat, viszkethet az orra, az arca, a szájürege.”

Az allergológus a most jelentkező tavaszi polleneknél az arra érzékenyek esetében még csak minimális gyógyszeres beavatkozást javasol, az igazi allergiaszezon ugyanis még hátravan.

„Az allergiások tekintélyes része a gyógyszertárba megy, bele sem kerül az ellátásba, nem lehet tudni, mennyi enyhe allergiás van. A tapasztalatunk az, hogy az allergiások száma növekszik.”

Nékám Kristóf hozzátette: az allergia, ha a beteg nem kap megfelelő intenzitású és hosszúságú kezelést, évről évre erősebb lehet, így egy idő után azok is bekerülnek az orvosi rendelőkbe, akik hosszú ideig házilag próbálták kezelni a tüneteket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×