eur:
393.75
usd:
365.31
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Magyar szülészet, ahol nem fogadnak el hálapénzt

Nem kormányzati igény, hanem az intézmények saját vállalása, hogy az ország első, egyházi fenntartású kórházában létrehozandó szülészeten az orvosok nem fogadnak el hálapénzt és nem vállalnak abortuszt – mondta a Magyar Időknek Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

A Bethesda Gyermekkórház és az Irgalmasrendi Kórház 8,7 milliárd forintnyi támogatást kap egy szülészeti-nőgyógyászati egység létrehozására, cserébe vállalva, hogy nem végeznek abortuszt és az orvosok nem fogadnak el hálapénzt – jelentette be a közelmúltban Lázár János miniszter. A Bethesda főigazgatójának szavaiból ugyanakkor az is kiderül, hogy ennek az összegnek csupán egy része szolgálja az egyházi intézményekben jelenleg nem elérhető szülészeti-nőgyógyászati ellátás kiépítését. Mint azt Velkey György lapunknak elmondta: a pénzből építik ki a térségben hiányzó gyermekpszichiátriai osztályt, korszerűsítik a sürgősségi gyermekellátást (diagnosztikai egységekkel, műtőblokkal kiegészítve) és felújítják a meglévő épületeket - írja a Magyar Idők.

Azokkal az aggodalmakkal kapcsolatban, amelyek szerint a kormány a támogatással kvázi lopakodva vezeti be a KDNP abortuszellenes intézkedéseit, Velkey György rámutatott: maguk vállalták, hogy

a leendő osztályon nem végeznek abortuszt és nem fogadnak el hálapénzt.

Mint mondta, az előbbit a területileg illetékes kórházakban továbbra is igénybe lehet venni, az utóbbit pedig ugyan nem tiltják meg az orvosoknak, szülésznőknek, de igyekeznek kiiktatni.

Az elképzelések szerint úgy, hogy ha például a szülő nő ragaszkodik a választott orvosához, szülésznőjéhez, illetve valamilyen extra szolgáltatást, mondjuk, egyágyas szobát szeretne igénybe venni, akkor ezért egy előre meghatározott térítést fizet majd az intézmény kasszájába.

A kórház a befolyó összegből egyfajta túlmunkadíjat ad az érintett szakembereknek. Arra a felvetésre, hogy az egyházi intézményben dolgozóktól nem lehet-e alapelvárás a hálapénz elutasítása, a főigazgató úgy reagált: ez álságos lenne, hiszen az, hogy egy szülést valaki éjjel vagy hétvégén, a szabadidejében vezessen le, többletmunka, amit mindenütt meg kell fizetni.

Ők azonban szeretnék, ha ez a díjazás nem a szürke zónában, paraszolvenciaként történne, hanem egy teljesen új rendszerben, aminek a kialakítása ugyanakkor csak kormányzati támogatással lehetséges – hangsúlyozta Velkey György. Mint mondta, egészségpolitikusként is meggyőződése, hogy ez lehet a paraszolvencia kivezetésének egyik módja, és az új osztály alkalmas lehet ennek tesztelésére.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×