eur:
389.59
usd:
361.67
bux:
68469.41
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hoppál Péter: akár 30 ezer forintot is hozhat a bérpótlék

Havi bruttó 10 és 55 ezer forint közötti összeget jelent januártól a kulturális közfoglalkoztatottak 15 százalékos bérpótléka - mondta a kultúráért felelős államtitkár.

A kultúra a társadalmi felzárkóztatás egyik fontos eszköze – hangsúlyozta Hoppál Péter. A kultúráért felelős államtitkár egy háttérbeszélgetésen összegezte az elmúlt évek kulturális infrastruktúra-fejlesztéseit. Elmondta: a fővárosi kiemelt beruházások mellett országszerte csaknem 500 könyvtár és kultúrház újult meg. Az idén pedig már 7700 közfoglalkoztatott dolgozik kulturális területen – tette hozzá Hoppál Péter.

„A kulturális közfoglalkoztatotti programban résztvevő kollégák 23 százaléka az egyéves program vége előtt igent mond egy foglalkoztatónak. Semmilyen közmunkaprogram ilyen nagy pályára állítást nem tud eredményezni.”

Hoppál Péter kiemelte: motivált, kreatív és dinamikus munkatársakra van szükség a kulturális szférában, ehhez pedig elengedhetetlen a bérek emelése. A nyár elején ismertetettek szerint: január elsejétől 20 ezer kulturális ágazatban dolgozó közalkalmazott bére emelkedik majd. Az államtitkár hangsúlyozta: a bérpótlék az alapilletményen felüli többletjuttatást jelent, tehát ha – a kormány ígéreteinek megfelelően - emelkedik az alapbér, az az ígért pótlék mértékét nem befolyásolja.

A tárca adatai szerint az emelés – végzettségtől és a munkaviszonyban töltött évek számától függően - bruttó havi 10 és 55 ezer forint közötti összeget jelent.

„A középfokú végzettségűeknek átlagosan 14.400 forintos lesz a bérnövekedés, a felsőfokú végzettségűek körében csaknem 30 ezer forint.”

Hoppál Péter elmondta: a béremelésre jövőre csaknem öt és fél milliárd forintot szán a kormány – ebből 1 milliárd 160 millió forint járulékként visszakerül a büdzsébe.

Az államtitkár hozzátette: a bérpótlékot kiterjesztenék az egyházi és civil fenntartású szervezeteknél hasonló munkakörben dolgozókra is – egyelőre egyeztetnek erről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
A pesti Csikágó újraéled

A pesti Csikágó újraéled

Budapest talán egyik legtöbbször sztereotipizált városrésze a VIII. kerület. A negatív konnotációktól most elvonatkoztatva gondoljunk csak bele, hogy a területén található a Palotanegyed, illetve megannyi ismert galéria választotta ezt a környéket székhelyéül. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Műtárgyak Éjszakája Fesztivál idén több mint 100 művészeti programot sorakoztat fel. Ezekből válogattunk számotokra, különös figyelmet fordítva a VIII. kerület művészeti, kulturális sokszínűségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×