eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Filmregisztrációt vezetne be a kormány

Filmregisztrációt vezetne be a kormány az új mozgókép-törvénnyel, az ellenzék azonban nem támogatja az előterjesztést.

A magyar filmgyártás, mint stratégiai ágazat megerősítésének részeként írta le expozéjában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, hogy miért vezetné be a kormány a filmregisztrációt a mozgóképről szóló törvény módosításával.

Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a filmregisztráció bevezetésével létrejöjjön egy egységes, hiteles nyilvántartás, az új mozistatisztikai rendszer nagyban segítené, hogy rendszeresen nyomon lehessen követni és össze lehessen hasonlítani a nézettségi adatokat” - indokolta Dömötör Csaba.

Emellett az előterjesztés lehetőséget teremt arra, hogy a Nemzeti Filmalap tovább bővítse képzési támogatásait, sőt a jövőben szakmai hatóságként a filmalap bírálhatja el a forgatásokhoz benyújtott közterület-használati engedélyeket.

A vezérszónokok közül elsőként felszólaló fideszes Dunai Mónika úgy látta, hogy a módosítás tovább ösztönözheti a jó magyar, illetve magyar-koprodukciós filmek gyártását, továbbá megteremtheti a mozgókép-szakma hiteles statisztikai adatait.

„A forgalmazók regisztrációja egyrészt előfeltétele annak, hogy a filmalkotás regisztrációja meg tudjon valósulni. Másrészt fontos kiemelni azt, hogy míg a filmek regisztrációja csak a moziban bemutatásra kerülő filmalkotásokra vonatkozik, jelen módosítással valamennyi forgalmazóról tudomása lesz a filmirodának” - mondta Dunai Mónika.

A szocialista Kunhalmi Ágnes azonban úgy vélte, hogy a javaslat nem a magyar filmgyártás jövőjét szolgálja, ezért visszavonását kérte.

„A javaslat tovább növeli a felesleges adatgyűjtést. Mostantól önök minden mozit arra kényszerítenének, hogy jelentsék be az államnak: mikor milyen filmet hány előadásban játszanak majd. Ennek az ötletnek konkrétan semmi értelme nincsen, ugyanis minden információ elérhető most is online, az államnak meg nem hiszem, hogy sok dolga lenne ezzel” - véli Kunhalmi Ágnes.

A jobbikos Dúró Dóra szintén nem támogatta a javaslatot, és a filmalap működését kritizálta.

„Hat olyan producer van, aki az egész támogatásnak 5 éven keresztül a felét megkapja. Teljesen világos, hogy ez nem szakmai döntéshozatal, államtitkár úr” - fogalmazott Dúró Dóra.

Dömötör Csaba zárszavában úgy értékelte, hogy pártpolitikától függetlenül sokan a szívükön viselik a magyar film sorsát, majd célként jelölte meg, hogy Magyarország az európai filmgyártás egyik fellegvára legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×