eur:
389.34
usd:
362.13
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Nem mindig kell kifizetni a szervizdíjat

A szervizdíj kifizetése visszautasítható, ha nem megfelelően tüntették fel - ezt válaszolta az InfoRádió hallgatóinak panaszaira a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

Az InfoRádió több hallgatója is panaszkodott, hogy bizonyos vendéglátóhelyeken nem dönthetik el maguk, hogy kívánnak-e borravalót adni kiszolgálásuk minőségét díjazva, mert a cég úgynevezett szervizdíjként eleve a fizetendő összegbe kalkulálja a 10-15 százalékos felárat, sőt ezt sokszor akkor is felszámolják, ha – például elvitelre kért sütemény esetén – a díjazásért nem jár valódi szolgáltatás.

Vermes Bella, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője az InfoRádió megkeresésére jelezte, a felszolgálási- vagy szervizdíjat a jogszabályoknak megfelelően, már az ét- vagy itallapon fel kell tüntetni.

"A szervizdíjat mindenféleképpen fel kell tüntetni, ha ez nem valósult meg, az alkalmas lehet a fogyasztót megtévesztésére, tehát adott esetben vissza lehet utasítani, hiszen a fogyasztót nem tájékoztatták megfelelően arról, hogy mit kell fizetnie valójában."

Az elvitelre vásárolt termékekkel kapcsolatban Vermes Bella kiemelte, hogy a kereskedő a csomagolásért is felszámolhat külön díjat, ám ezt szintén köteles az árjegyzékben feltüntetni, tehát szervizdíjat ebben az esetben nem kérhet.

Kovács László a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke úgy vélte, hogy a szervizdíj szükséges és jól bevált.

"A vendég szempontjából könnyebbség, hiszen ha benne van a szervizdíj is a végösszegben, akkor neki nincs borravaló-adási kötelezettsége, belső kényszere."

Amennyiben a fogyasztók úgy érzik, hogy megtévesztették őket, panaszukkal a területileg illetékes Kormányhivatalhoz fordulhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Hétfő este az euróval egészen február óta nem látott szintre erősödött a forint. Ezt követően kedden nem látni nagyobb elmozdulásokat, az euróval szemben gyengülésben van a magyar fizetőeszköz. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×