eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Bepánikolhatnak az állatok a tűzijátéktól!

Nem javasolják az állatvédők, hogy házi kedvencét bárki magával vigye a tűzijátékra vagy zajos rendezvényekre. Ilyenkor rendre előfordul, hogy elkóborolnak az ijedt, megzavarodott állatok, így mindenkinek érdemes fokozottan ügyelnie például a kertben tartott kutyáira - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az állatokat sokkolja a tűzijátékot kísérő komoly hang és fényhatás. Az állatok ettől elszökhetnek, de az ijedt kutya, macska félelemből támadhat és haraphat is - mutatott rá a szervezet vezetője. 

Seres Zoltán ezért azt javasolja, hogy az állatok számára a durrogás idejére a gazdák biztosítsanak zárt, hangtól tompított helyet.

Megelőző intézkedésekkel a kóborrá váló állatok számát csökkenthetjük, illetve a felelős állattartást segíthetjük elő - tette hozzá.

Négy jó tanácsot fogalmazott meg az Orpheus Állatvédő Egyesület a tűzijáték idejére.

Azt ajánlják, hogy az ünnepi rendezvényekre kutyát és más házi kedvencet ne vigyünk magunkkal, hiszen a máskor nyugodt, szelíd kisállat számára a tűzijáték pánikot okoz.

Tanácsolják, hogy az otthon tartott házi kedvencet a tűzijáték hang- és fényhatása idején tartsuk zárt helyen.

A biztonság kedvéért tegyünk kedvencünk nyakába a gazdi elérhetőségét tartalmazó bilétát, hogy ha szükséges, gyorsan tudjon egy esetleges megtaláló kapcsolatot teremteni a gazdával.

Ha mindennek ellenére megtörtént a baj, az elveszett kisállatokat érdemes a lakhely legalább 10 kilométeres körzetében keresni, hiszen az ijedt állat rövid idő alatt nagy távok megtételére is képes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×