INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 21. szerda
Hajna, Sámuel

inforádió

belföld

szökőkút

A szökőkút nem fürdővíz!

Infostart / InfoRádió

Veszélyes a szökőkutakban fürdeni, mert ellenőrizetlen a vizük minősége - mondta az InfoRádiónak Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos.

A szökőkutak nem fürdővizek, nem ellenőrizzük a minőségüket, viszont azt tudjuk, hogy a környezetből különböző szennyeződések, baktériumok, kórokozók belekerülhetnek” - hangsúlyozta a helyettes országos tisztifőorvos.

Szabó Enikő hozzátette, a szökőkutak vize a melegben gyorsan felmelegszik, ami kedvez a kórokozók elszaporodásának.

Az is veszélyforrás, hogy bár tisztítják a szökőkutakat, ha az leáll vagy nem megfelelő a tisztítás, nyálkás, csúszós réteg képződhet, ahol a kórokozók úgy meg tudnak húzódni, hogy még a fertőtlenítőszerek sem irtják ki ezeket” - emelte ki a helyettes országos tisztifőorvos.

Szabó Enikő hozzátette, mivel ezek nem fürdővizek, sokkal erősebb, magasabb koncentrációjú vegyszerekkel tisztítják ezeket, előfordulhat, hogy bőrirritációt, allergiás tüneteket okoznak. A helyettes országos tisztifőorvos azt is elmondta, legionella megbetegedést is okozhatnak, nemcsak akkor, ha beleállunk a vízbe, hanem akkor is, hosszú ideig nagyon közel áll valaki a szökőkút mellett. A kórokozó belélegzése és tüdőbe jutása akár tüdőgyulladást is okozhat.

Minél legyengültebb egy szervezet, annál könnyebb az ilyen betegséget elkapni. Gyerekek, idősek, krónikus betegségben szenvedők kifejezetten könnyen betegszenek meg” -

hívta fel a figyelmet Szabó Enikő.

A helyettes országos tisztifőorvos jelezte, a vizet kilövellő kutak esetében, ha vezetékből jön a víz és ki van rá írva, hogy ivóvíz-minőségű, akkor nincs probléma, de azt, hogy melyik szökőkút működik vízvisszaforgatós rendszerrel, nem lehet tudni, ha nincs kiírva. Lehet használni az „ivóvíz-minőségű” és a „fürdés tilos” jelzésű táblát is, Szabó Enikő reményét fejezte ki, hogy az üzemeltetők meg is teszik, mert, mint mondta, ez az ő felelősségük is.

Kapcsolódó hang

A szökőkút nem fürdővíz!
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018