eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Változhat a gyógyszerreklámok szövege - Lapszemle

Változtatnának a gyógyszerreklámok végén elhangzó figyelmeztetés szövegén a gyógyszergyártókat képviselő szervezetek – számolt be a Magyar Idők. A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: míg januárban 238 olyan praxis volt, amelyet legalább fél éve nem töltött be háziorvos, fél év alatt ez a szám közel negyvennel emelkedett. A Népszabadság cikke szerint jövőre piacra kerülhet a világhírű magyar találmány, a Gömböc "játék" változata.

A Magyar Idők arról ír, hogy változtatnának a gyógyszerreklámok végén elhangzó figyelmeztetés szövegén a gyógyszergyártókat képviselő szervezetek. Javaslatuk szerint a gyógyszerreklámokban elhangzó, "a kockázatokról és mellékhatásokról" kezdetű mondat helyett az legyen: "A gyógyszer biztonságos alkalmazásáról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg a gyógyszerészét." A szervezetek szerint ugyanis a jelenlegi figyelmeztetés negatív előítéleteket köt a gyógyszerekhez.

A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: míg januárban 238 olyan praxis volt, amelyet legalább fél éve nem töltött be háziorvos, fél év alatt ez a szám közel negyvennel emelkedett. Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke a lapnak azt mondta: a finanszírozást legalább a jelenlegi duplájára kellene emelni, mert enélkül a fiatalok a magasabb bérrel járó kórházi munkát választják.

A Népszabadság cikke szerint jövőre piacra kerülhet a világhírű magyar találmány, a Gömböc "játék" változata. Megalkották ugyanis a világ leghíresebb geometriai formái közé tartozó Gömböc megfizethető árú változatát, amivel eljutottak a sorozatgyártás előszobájába. A Gömböc lényege, hogy két egyensúlyi pontja van, és bárhogy tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza.

A Népszabadság úgy értesült: az M3-as metróvonal rekonstrukciója nem szerepel a Brüsszelnek korábban benyújtott nagyprojekt-listán. A lap szerint a beruházás a 2014-es pénzügyi ciklus elején megkötött közlekedési programmegállapodásba sem került bele, ami feltétele lett volna annak, hogy Magyarország benyújthassa a metró pályarekonstrukciójára vonatkozó támogatási kérelmet.

A Magyar Idők arról ír, hogy 500 ember nem fogadott el, illetve nem kapott új állásajánlatot a Tesco áruházlánctól a márciusban bejelentett csoportos leépítés során. Eközben a cég jogellenesen két szakszervezeti vezetőtől is megválna, esetükben az ügy várhatóan munkaügyi bíróságon folytatódik majd.

A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: megosztja a környéken élőket a Balatonfenyvesen megépült, csaknem fél kilométeres vitorlásmóló. Az LMP természetkárosítás miatt feljelentést tett, a szomszédos Balatonmáriafürdőn pedig néhány strand úgy eliszaposodott, hogy csak hosszú stégeken lehet a vizet megközelíteni. Az összefüggést a lap által megkérdezett szakértő szerint is nehéz kimutatni, aki azonban így is lát aggodalomra okot adó jeleket.

Gazdasági lapszemle

A Portfolio összeállításából kiderül: a június nemcsak a nemzetközi piacokon okozott heves mozgásokat, hanem a hazai alapkezelői piacon is, a kezelt vagyon májushoz képest közel másfél százalékkal, 5632 milliárd forintra esett vissza, melyben a nettó értékesítés gyenge számai játszották a főszerepet, múlt hónapban ugyanis több mint 84 milliárd forintot vontak ki a befektetők a hazai alapokból. A legnépszerűbb kategória ismét az ingatlanalap lett, ide érkezett a legtöbb pénz, de júniusban azok jártak a legjobban, akik árupiaci alapokba fektettek, ezek ugyanis egy hónap alatt 5% feletti hozamot produkáltak.

A Pénzcentrum.hu már az őszre tekint, amikor arról ír, hogy a nagyobb áruházak már feltöltötték készlettel az iskolás részlegeiket, hiszen a szülők mostanában kapják meg az iskolakezdési támogatást, melyet csak tanszerre, ruhára vagy tankönyvekre költhetnek. Az iskolakezdési támogatás egy kedvezményes adózású, béren kívüli juttatási elem, amelyet az érintettek a munkahelyükön igényelhetnek.

A Napi.hu még előrébb tekint: bár még javában tart a nyár, a gazdasági portál megnézte: mennyit pihenhetünk majd 2017-ben. Az Officina.hu becslése szerint ugyanis hét hosszú hétvége lesz jövőre. A munkaszüneti napok végleges listája azonban a nemzetgazdasági miniszter rendelet-tervezetéből derül ki hamarosan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×