eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

„Európa válságban van"

Az Európai Unió vezetői elvesztették józan ítélőképességüket - jelentette ki Tuzson Bence államtitkár a Századvég Alapítvány "Merre tart Európa?" című konferenciáján. Schmidt Mária történész pedig úgy látja, Brüsszel odadobja a migránsoknak az európai kultúrát. A Századvég Alapítvány európai felmérése szerint az európai polgárokat aggodalommal tölti el a muszlimok növekvő száma az unióban.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy ebben az évben mintegy 300 ember vesztette életét Európában terroristacselekményekben. Párizs, Brüsszel és Nizza után az Európai Uniónak is le kell vonnia a tanulságot a bevándorlás és a terrorizmus kapcsolatáról – szögezte le az államtitkár.

„Azt kell látnunk, hogy a brüsszeli bürokratáknak a józan ítélőképességük ment el, mert a valós probléma megoldása helyett egyszerűen szét akarják teríteni a problémát. Ráadásul ez a típusú magatartás a másik oldalon meghívót jelent. Tehát abban, aki be akar jönni Európába, azt a hamis képet kelti, hogy Európában minden problémáját rendezni fogják” - véli Tuzson Bence.

A Századvég Alapítvány 28 ezer fő bevonásával készített felmérést arról, hogy az európai uniós polgárok hogyan gondolkodnak a menekültek helyzetéről, hogyan értékelik az Európai Unió helyzetfelismerését és cselekvőképességét a migrációval kapcsolatban, mennyire érzik magukat fenyegetve a terrorizmustól, a bűnözéstől, a muszlim közösség növekvő számától.

Megkérdezték továbbá, hogy hogyan vélekednek a kerítés építésről, és hogy tennének-e azért, hogy az országuk kilépjen az Európai Unióból. Minden uniós országban ezer fő megkérdezésével készült felmérést a párizsi merényletet követően január 18-a és február 10-e között készítették.

Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője szerint, azért csak a nagy-britanniai népszavazás után hozták nyilvánosságra a felmérésüket, hogy ne befolyásolják eredményeikkel a Brexit szavazást.

Lánczi Tamás így összegezte felmérésük eredményét: „Sem a magyar, sem a zömmel az európai állampolgárok nem szeretnének az Európai Unióból kilépni. Ugyanakkor ez nem indok arra, hogy Brüsszel hátradőljön, és azt mondja, hogy tulajdonképpen minden rendben van. Ugyanis én ebből a kutatásól azt olvasom ki, hogy ugyan az Európai Uniónak, Európának mint eszmének továbbra is van hitelessége, továbbra is van vonzereje az európai választópolgárok szemében, ugyanakkor az intézményrendszerrel elégedetlenek.”

A Merre tart Európa konferencia felszólalója volt Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, aki  arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió rugalmatlan, nem képes változtatni az európai értékrenden.

„Véleményformáló elitünk baloldali része totális háborút folytat minden olyan érték ellen, ami a többség számára becses és fontos. Kultúrájának centrumában ugyanis a semmi áll. Miután semmi nem fontos a számukra, könnyű szívvel dobnák oda hazánkat kontinensünkkel együtt a beáramló migránsoknak. Mert nekik csak az idegen szép, a másság önmagában is erény, és meg vannak győződve arról, hogy az idegenek, akik errefelé tartanak, mindannyian áldozatok, jár tehát nekik a megkülönböztetett figyelem, többletjogok illetik meg őket, amit aztán az új telepesek ezen felbuzdulva meg is követelnek tőlünk. Pedig a változtatásképtelenség csak tragédiához vezethet. Ortega is azt mondja, hogy civilizációk pusztultak el pusztán nézeteik megkövesedése vagy elmeszesedése miatt. Teszünk ezeknek a ballib migránssimogatóknak az elismerésére, annál is inkább, mert mára végképp elvesztették kapcsolatukat a való világgal” - mondta a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Schmidt Mária arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar kormány és Orbán Viktor az, aki utat mutathat Európának.

„Magyarország nem az unió legnagyobb országa, mégis meghatározó szereplője lett a krízismenedzsment körüli vitáknak. Ha feltesszük a kérdést, hogy miért muszáj ma hazánkra és miniszterelnökünkre figyelni a francia, a német, az olasz vagy a brüsszeli szalonokban, a válaszok a fentiek alapján az, hogy nekünk, magyaroknak van politikai hitvallásunk – más szóval rendben van az identitásunk és az értékrendünk –, ezért képesek vagyunk meghatározni és képviselni az érdekeinket és céljainkat. Velünk együtt Közép- és Kelet-Európa népei is felismerték, hogy keresztény hitünk, kultúránk, hagyományaink olyan közös kincs, amibe kapaszkodhatunk, amihez ragaszkodnunk kell, és amire építhetünk – és ha kell, meg is végjük őket” - fogalmazott Schmidt Mária.

Az államtitkár, a politikai elemző és a történész is egyetértettek abban, hogy az Európai Unió polgárai és az unió vezetése másképp gondolkodik, Európa válságban van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×