eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 22. péntek Móric

Liget Budapest - Határozatképtelen lehet az Országgyűlés ülése

Az Országgyűlés elnöke ellenzéki képviselők kezdeményezésére rendkívüli ülést hívott össze jövő szerdára, ugyanakkor a Ház várhatóan határozatképtelen lesz, így nem kerül majd napirendre a városligeti beruházást lehetővé tevő Liget-törvény megsemmisítéséről szóló javaslat.

A parlament házbizottságának erről döntő pénteki üléséről Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője számolt be a testület ülését követően tartott sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus közölte, a Fidesz nem kíván részt venni "ebben az ellenzéki cirkuszban", képviselőcsoportjukból ezért csupán egyetlen képviselő lesz jelen az ülésteremben, mivel úgy gondolják, semmilyen olyan új körülmény nem merült fel, amely indokolná a Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló törvény visszavonását.

Kósa Lajos úgy fogalmazott, a balliberális ellenzék eddig minden olyan építést, beruházást ellenzett, amelyet a kormány és a Fidesz kezdeményezett. Példaként említette erre a Nemzeti Színház épületét, valamint a Kossuth tér megújítását. "Mi úgy gondoljuk, hogy a Városliget szépítése, fejlesztése fölöttébb időszerű" - közölte, és kiemelte, a kormány korábban elfogadta a terület kertépítési tervét is, amelynek eredményeként a jelenleginél nagyobb lesz a zöldfelület aránya. Emellett eltűnik a "balliberális városvezetés mementójaként is felfogható szörnyszülött, a felállításakor 300 millió forintba került, de azóta sem működő homokóra" - tette hozzá.

A Fidesz frakcióvezetője szerint az ellenzék együttműködési szándékának komolyságát jól mutatja, hogy a rendkívüli parlamenti ülés napjának a tusványosi nyári tábor megnyitójának napját jelölték meg. "Ha van alkalmatlan időszak arra, hogy a parlament határozatképességét biztosítsuk, az biztos, hogy július 20." - mondta Kósa Lajos, aki szerint ebből is látszik, hogy az ellenzék "csak a balhékeltésben" érdekelt.

A parlament rendkívüli ülését Szabó Tímea, a PM társelnöke, független országgyűlési képviselő kezdeményezte és Kósa Lajos tájékoztatása szerint azt az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselői is támogatták.

Szabó Tímea arra hivatkozva indítványozta a 2013-ban elfogadott Liget-törvény visszavonását, mert az szerinte "minden baj forrása", hiszen lehetővé teszi a zöldfelületek "korlátlanul lepusztítását" és helyükre "betonépületek" felhúzását.

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását a képviselők egyötöde kezdeményezheti.

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×