INFORÁDIÓ
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

hírek

inforádió

belföld

városliget

liget budapest projekt

fakivágás

sághi attila

liget budapest projekt

Kivágás helyett átültetés vár a Városliget fáira

Kivágás helyett átültetés vár a Városliget fáira

Infostart

Egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a jövőben a Liget Budapest projekt keretében - mondta az InfoRádiónak a Városliget Zrt. műszaki igazgatója. Sághi Attila közölte, az érintett fákat a Városliget területén kívánják átültetni. A műszaki igazgató közölte, a biztonsági őrök többsége a napokban fokozatosan levonul a bontási területekről.

„A szándék, hogy a zöldfelületet növeljük, illetve hogy a Városligetet, mint közparkot megtartsuk és megerősítsük ebben a szerepében, már rögtön az elején a beruházás része volt” - hangsúlyozta Sághi Attila.

„A zöldszervezetektől kapott észrevételek alapján már gondolkodtunk azon, hogy hogyan lehet csökkenteni azokat a károkat, amelyek egy fák kivágásával és pótlásával jár. Körülbelül három hónapja dolgozunk azon a megoldáson, hogy az építési területeken lévő egészséges fákat megnyugtató módon kezeljük a beruházás során. Mostanra találtunk egy olyan megoldást, amiről azt gondoljuk, hogy mindenki számára megnyugtató lehet” - közölte a Városliget Zrt. műszaki igazgatója.

Kivágás helyett átültetés vár a Városliget fáira

Közölte:

„A nemzetközi tapasztalatok alapján azt tudjuk mondani, hogy szinte korlátlanul, minden életkorú fát át lehet ültetni.”

„Az egyetlen probléma nyilvánvalóan az, hogy a költsége növekszik az életkor előrehaladtával, és van egy olyan életkor a fáknál is – mint minden élő szervezetnél –, aminél már sérülékenyebbek, így az átültetés nagyobb kockázattal jár. De olyan életkor gyakorlatilag nincs, amikor az átültetés megoldhatatlan lenne, csak olyan van, hogy ez több előkészítést, több munkát igényel” - mondta Sághi Attila.

Közölte, hogy az átültetésre váró fák teljesen vegyes életkorúak, vannak 15 és 80 éves fák is közöttük.

„A fejlesztésnek az a szakasza van most, amikor a tájépítész-tervező segítségével megidézzük a 200 éves Nebbien-féle parkot, és azokat a korokat, amikor nem volt beépítve a Városliget. A tájépítész-tervező – aki augusztustól márciusig készíti el részleteiben a tervet – fogja megtalálni az átültetésre váró fák új helyét. Még a fatípusokra is figyelni fog az új hely megtalálásakor, hogy azok életben maradási esélyei a lehető legjobbak legyenek” - tudatta a műszaki igazgató.

Emellett jóval kevesebb őrző-védő is lesz az építési területeken, és elvonulnak azok a biztonsági őrök is, akiknek a tevékenységével kapcsolatban több problémát is jeleztek a ligetvédők.

A közelmúltbeli eseményeket úgy kommentálta Sághi Attila, hogy a tiltakozások módszertanában és az ebből származó védekezés módszertanában is talál az ízlésének nem megfelelőt.

„Azt gondolom, hogy az én ízlésem itt a közízlést reprezentálja. Azt gondolom, hogy ilyen eseményekre nincs szükség. Ezek idegenek is a beruházást víziójától, ilyen típusú, mértékű őrzés-védelemmel a jövőben semmilyen módon nem kívánunk élni”

- fogalmazott a Városliget Zrt. műszaki igazgatója.

Kapcsolódó hang

Kivágás helyett átültetés vár a Városliget fáira
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018