eur:
393.09
usd:
367.1
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Kivágás helyett átültetés vár a Városliget fáira

Kivágás helyett átültetés vár a Városliget fáira

Egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a jövőben a Liget Budapest projekt keretében - mondta az InfoRádiónak a Városliget Zrt. műszaki igazgatója. Sághi Attila közölte, az érintett fákat a Városliget területén kívánják átültetni. A műszaki igazgató közölte, a biztonsági őrök többsége a napokban fokozatosan levonul a bontási területekről.

„A szándék, hogy a zöldfelületet növeljük, illetve hogy a Városligetet, mint közparkot megtartsuk és megerősítsük ebben a szerepében, már rögtön az elején a beruházás része volt” - hangsúlyozta Sághi Attila.

„A zöldszervezetektől kapott észrevételek alapján már gondolkodtunk azon, hogy hogyan lehet csökkenteni azokat a károkat, amelyek egy fák kivágásával és pótlásával jár. Körülbelül három hónapja dolgozunk azon a megoldáson, hogy az építési területeken lévő egészséges fákat megnyugtató módon kezeljük a beruházás során. Mostanra találtunk egy olyan megoldást, amiről azt gondoljuk, hogy mindenki számára megnyugtató lehet” - közölte a Városliget Zrt. műszaki igazgatója.

Kivágás helyett átültetés vár a Városliget fáira

Közölte:

„A nemzetközi tapasztalatok alapján azt tudjuk mondani, hogy szinte korlátlanul, minden életkorú fát át lehet ültetni.”

„Az egyetlen probléma nyilvánvalóan az, hogy a költsége növekszik az életkor előrehaladtával, és van egy olyan életkor a fáknál is – mint minden élő szervezetnél –, aminél már sérülékenyebbek, így az átültetés nagyobb kockázattal jár. De olyan életkor gyakorlatilag nincs, amikor az átültetés megoldhatatlan lenne, csak olyan van, hogy ez több előkészítést, több munkát igényel” - mondta Sághi Attila.

Közölte, hogy az átültetésre váró fák teljesen vegyes életkorúak, vannak 15 és 80 éves fák is közöttük.

„A fejlesztésnek az a szakasza van most, amikor a tájépítész-tervező segítségével megidézzük a 200 éves Nebbien-féle parkot, és azokat a korokat, amikor nem volt beépítve a Városliget. A tájépítész-tervező – aki augusztustól márciusig készíti el részleteiben a tervet – fogja megtalálni az átültetésre váró fák új helyét. Még a fatípusokra is figyelni fog az új hely megtalálásakor, hogy azok életben maradási esélyei a lehető legjobbak legyenek” - tudatta a műszaki igazgató.

Emellett jóval kevesebb őrző-védő is lesz az építési területeken, és elvonulnak azok a biztonsági őrök is, akiknek a tevékenységével kapcsolatban több problémát is jeleztek a ligetvédők.

A közelmúltbeli eseményeket úgy kommentálta Sághi Attila, hogy a tiltakozások módszertanában és az ebből származó védekezés módszertanában is talál az ízlésének nem megfelelőt.

„Azt gondolom, hogy az én ízlésem itt a közízlést reprezentálja. Azt gondolom, hogy ilyen eseményekre nincs szükség. Ezek idegenek is a beruházást víziójától, ilyen típusú, mértékű őrzés-védelemmel a jövőben semmilyen módon nem kívánunk élni”

- fogalmazott a Városliget Zrt. műszaki igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×