eur:
389.66
usd:
362
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Új gyülekezési törvényt készít elő a kormány - a nap hírei

A Brexit várható kedvezőtlen gazdasági hatásaira hívta fel a figyelmet Brüsszelben a nemzetgazdasági miniszter. Megkezdődött a Quaestor-ügy büntetőpere.

Új gyülekezési törvényt készít elő a kormány, hogy korrigálja az Alkotmánybíróság által megállapított mulasztásos alkotmánysértést – közölte Trócsányi László igazságügyi miniszter. A testület azután tárgyalt erről, hogy egy devizahitel-károsult alkotmányjogi panaszt nyújtott be, mivel szerinte alaptörvénybe ütközik és sérti a békés gyülekezéshez való jogot, hogy a rendőrség, majd a bíróság 2014-ben megtiltotta a tüntetést a miniszterelnök házánál és a Kúriánál. Az Ab megállapította, hogy a vitatott bírósági döntés nem alaptörvény-ellenes, kimondta ugyanakkor, hogy az Országgyűlésnek év végéig meg kell alkotnia azokat a hiányzó szabályokat, amelyek segítenek a rendőrségnek és a bíróságnak az alapjogok ütközésénél.

A Brexit várható kedvezőtlen gazdasági hatásaira hívta fel a figyelmet Brüsszelben a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az uniós tagországok pénzügyminisztereinek tanácskozásán azt mondta: a magyar kormány fontos figyelmeztetésnek tartja Nagy-Britannia kilépését a közösségből. Hozzátette: a nemzetgazdasági tárca előrejelzése szerint a magyar gazdaság teljesítményét a Brexit összességében mintegy 0,3-0,4 százalékkal mérsékelheti a következő években.

Továbbra is kutatás-fejlesztésre alapozná a magyar gazdaság növekedését a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a minisztériumban tartott tudományos és technológiai konferencia megnyitóján kiemelte: innovációra épülő fázisba kell léptetni a magyar gazdaság növekedését. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke hangsúlyozta: a gazdaság megújításához meg kell újítani a kutatás-fejlesztés, az innováció rendszerét és a magyar oktatást is.

7 milliárd forintos járműipari fejlesztési projektet fejezett be Budapesten a Bosch. Oliver Schatz, a Bosch Budapesti Fejlesztési Központ vezetője kiemelte: olyan technológiákról van szó, amelyek a jövő önvezető autóit irányítják, garantálják az utasok biztonságát, fokozzák kényelmüket és szem előtt tartják az energiahatékonyságot illetve a környezet védelmét.

Támogatja a kormány Semmelweis Egyetem gyermekklinikának áthelyezését Budára - közölte az új budapesti kórházfejlesztés előkészítéséért felelős miniszteri biztos. Cserháti Péter az InfoRádió Aréna című műsorában azzal indokolta a tervezett intézkedést, hogy míg Pesten mintegy ezer kórházi ágyon folyik a beteg gyermekek ellátása, addig a budai ágykapacitás kevesebb mint 200. Ezt az aránytalanságot egyenlítené ki 330 ágy áthelyezése Budára.

Döntést vár az új londoni kormánytól Nagy-Britannia és az unió jövőjének viszonyáról és az uniós kilépési tárgyalások megkezdésének időpontjáról a német kancellár. Angela Merkel elmondta: Németország legfőbb célja, hogy gazdaságát ne érintse hátrányosan Nagy-Britannia kiválása.

Londonban utoljára vezette a kormány ülését a távozó miniszterelnök. David Cameron szerdán hivatalosan felajánlja lemondását II. Erzsébet királynőnek, akinek azt javasolja majd, hogy adjon kormányalakítási megbízást Theresa Maynek. A Konzervatív Párt hétfőn megválasztott új elnöke ezt követően keresi fel az uralkodót, és várhatóan délután átveszi a miniszterelnöki posztot.

Az Egyesült Államokban nyilvánosan is támogatásáról biztosította Hillary Clinton várható demokrata elnökjelöltet eddigi ellenfele, Bernie Sanders. A politikus egy New Hampshire-i nagygyűlésen kiemelte azokat a kampánytémákat, amelyekben egyetértés van Hillary Clinton és közte. Utalt a 15 dolláros minimálbér, az egészségbiztosítás, a környezetvédelem, a nagy jövedelmi különbségek gondjaira.

A vád ismertetésével kezdődött a csalással, sikkasztással és más bűncselekményekkel vádolt Tarsoly Csaba és társai ellen indított büntető-per a Quaestor-ügyben. A vádbeli cselekmények elkövetési értéke mintegy 77 milliárd forint, az ügynek több mint 30 ezer sértettje van. A Fővárosi Törvényszéken Tarsoly Csaba védője azt kifogásolta, hogy nem volt elegendő idő az ügy iratainak tanulmányozására, az ügyészség szerint ugyanakkor nincs akadálya a tárgyalásnak.

Elhagyhatta a Honvédkórházat a július elsejei hortobágyi robbanásban megsérült tűzszerész katona. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a főtörzsőrmester kezelése kontrollvizsgálatokkal, majd rehabilitációval folytatódik. A Hortobágyi Nemzeti Park területen július 1-jén négy tűzszerész vesztette életét, amikor hatástalanítás közben felrobbant egy bomba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×