eur:
394.81
usd:
372.13
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Politikai szándékok a ligetes akciók mögött?

Tarlós István szerint politikai hátsó szándékok állnak a városligeti tiltakozások mögött.

A főpolgármester - Rejtő Jenő egyik alakjára is utalva - úgy fogalmazott: ezek mögött frusztrált és dühödt ellenzéki képviselők vannak, "akiknek volt húsz évük, hogy kihúzzák a kardot a főváros védelmében, aztán berozsdásodott mindig ez a kard, mint a Potriené, mikor a köztársasági elnöknek akart jelenteni".

Hangsúlyozta: a Városliget helyzetét a parlament a törvény erejével rendezte, nem választási alternatíva tudomásul venni egy jogszabályt.

Párhuzamot vont a kórházak helyzetével, jelezve, nem tud olyan baloldali városról, amely a törvénnyel szemben megtartotta volna intézményeit.

A városvezető kitért arra is, hogy a múzeumi negyed az ő 2010-es választási programjában szerepelt, ugyanakkor azt a Nyugati pályaudvar mögé képzelte el. Ez esetben kevesebb vitára lenne most ok - jegyezte meg.

A tiltakozásokról szólva azt hangoztatta: az ellenzék bizonyos körei politikai szándékkal "túllihegik" a kérdést, a "fához láncolásos megnyilvánulások ideje lejárt", "ideje lenne értelmesebbet kitalálni" a valósággal nem egyező érvek ismételgetése helyett.

Tarlós István arról is beszámolt, hogy a főváros tanulmánytervet készít a Népliget és az Óbudai-sziget fejlesztésére. Ezt úgy kell megtenni, mint a másik két kiemelt zöldterület, a Városliget és a Margitsziget esetében - mondta.

Szólt arról, hogy a nagyszabású állatkerti fejlesztés, a Pannon Park és a Mesepark megvalósítása jól halad, utóbbit 2017 tavaszán átadják. Nyitott kérdés volt a Hermina garázs, ennek építtetését a nemzetgazdasági tárca vállalja, majd átadja üzemeltetésre a fővárosnak - tette hozzá.

A főpolgármester közölte azt is, hogy a Vidámpark teljes bontása - a műemléki játékok megtartása mellett - júniusban befejeződött, a fák ültetése megkezdődött. A biodóm jogerős építési engedéllyel rendelkezik, a közbeszerzési eljárások megindultak. (A biodóm a Pannon Park központi létesítménye, "olyan, ökoszisztémaként működtetett növényház, amelyben állatok is élnek" - olvasható az állatkerti honlapon.)

Tarlós István ismertette azt is, hogy a Széchenyi fürdő felesleges hőjét és vizét a Pannon Park kapja, és két héten belül átadják a volt toxikológiai intézet épületét, valamint a MÁV egy területét az állatkertnek. Kitért arra, hogy az intézmény távfűtésének költségeiről még egyeztetni kell, mert elsőre magas összeget szabtak meg.

Beszélt arról is, hogy önálló kft. végzi a főváros és közszolgáltató cégeinek közbeszerzéseit, a cégvezetők személyes felelősséggel tartoznak azért, hogy a főváros érdekeinek megfelelő előterjesztések szülessenek. Sajtóinformációkra reagálva a főpolgármester leszögezte: ellenzi és nem engedélyezi külső ügyvédi irodák alkalmazását, egy esetben került sor ilyenre, mert a cégbejegyzéshez ez volt az előírás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×