eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A gyerekek 30 százalékát éri erőszak sportolás közben

A sportoló gyerekek 30 százalékát éri erőszak - olvasható az Unicef Magyarország 2014-ben készült felmérésében. A szervezet kérdőívét több mint 900, 18 és 63 év közötti felnőtt töltötte ki a sportban szerzett gyermekkori élményeit felidézve – mondta az InfoRádióban a szervezet gyermekjogi vezetője.

Lux Ágnes elmondta: „ezt a kutatást 2010-ben kezdte az Unicef Magyar Bizottság Alapítvány egy felméréssel. 2014-ben publikáltuk azt a jelentést, amiben a magyar válaszadókat kérdeztük a gyerekkori sporttapasztalataikról, -élményeikről.”

„A gyerekek elsősorban a mozgás öröme miatt kezdenek el sportolni, háttérben volt az, hogy a küzdelem vagy a siker elérése legyen a cél” - emelte ki az Unicef gyermekjogi vezetője.

„A kutatásban résztvevők nagy része, 63 százaléka, pozitívnak értékelte a gyerekkori sportélményei, de elgondolkodtató adat, hogy az esetek 73 százalékában fordult elő érzelmi bántalmazás, majdnem 40 százalékban fizikai erőszak, 31-ben szexuális és 15 százalékban pedig valamilyen beavatási szertartásról számoltak be a már felnőttkorú válaszadók. Azt lehet mondani, hogy összekapcsolódott az erőszak jelensége és a sport, attól függetlenül, hogy ezt hogyan dolgozták később föl, de ez jelenlévő dolog a gyerekek életében. A minta tehát azt mutatta, hogy kétharmad részben jelen volt az érzelmi bántalmazás, ami általában össze szokott kapcsolódni más bántalmazási formákkal. Nem elhanyagolható az a 30 százaléknyi válasz sem, amiben a szexuális erőszakot említették, ez nem feltétlenül jelent mindig aktust, interakciót, tartalmazhat szóbeli szexuális jellegű utalásokat, szélesen kell értelmezni a szexuális bántalmazás jelenségét. Miután ez a szám nem nulla volt, komolyan oda kellene figyelnie a szülőknek és az edzőknek is” - hívta fel a figyelmet Lux Ágnes.

Az Unicef ajánlásokat is megfogalmazott az egyesületek és az edzők részére.

„A sportoló gyerekek is elsősorban gyerekek és csak utána sportolók. Az, hogy erőszakmentes és felhőtlen gyerekkoruk legyen, nagyon fontos lenne. Elengedhetetlen, hogy a gyerekjogokat tiszteletben tartva tudjanak akár versenyszerűen sportolni a gyerekek a sportegyesületekben. Szükség lenne arra is, hogy felismerjék a bántalmazás eseteit, ehhez növelni kellene a gyerekjogi ismereteket. Ez általában is hiányzó fontos kérdés, a gyerekek akkor tudnak segítséget kérni, ha ismerik a jogaikat, de a felnőtteknek is ismerniük kell. Készítettünk akkor egy Edzők tízparancsolata elnevezésű kiadványt, amelynek van egy izgalmas pontja: „Tisztában vagyok vele, hogy az edző példakép is a gyerek számára” - idézte az Unicef gyermekjogi vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×